goedekennis.nl >> Tips >> Club Orange stort zich op beeldbeschrijving

Club Orange stort zich op beeldbeschrijving

Jongerenpanel adviseert Dedicon 

Enkele keren per jaar organiseert Dedicon een speciale dag voor jongerenpanel Club Orange. De jeugdige leden van deze club zijn blind of slechtziend en vormen een belangrijke adviesraad van Dedicon. Op zaterdag 4 mei ging Dedicon met de leden op pad. Thema van de dag: beeldbeschrijving. De bijeenkomst vond plaats in het inspirerende Museum van Communicatie in Den Haag, waar genoeg te beschrijven en te voelen was. Denk aan oude radio’s, enorme brievenbussen en draaischijftelefoons! 

In de ochtend vertelde didactisch expert Leonoor Soet van Dedicon over beeldbeschrijving in het algemeen en vervolgens over beeldbeschrijving op educatief gebied. De Club Orange-leden gingen vervolgens zelf aan de slag met een drietal voorwerpen en een opdracht. Dat bleek nog best lastig. Het idee om ‘gewoon door een paar mensen beeldbeschrijvingen te laten maken’ werd dan ook gauw weer ter zijde geschoven.  
 

Club Orange aan de slag met beeldbeschrijvingen onder begeleiding van experts van Dedicon

Niet eensgezind 

Aan de hand van enkele beeldbeschrijvingen uit school-, studieboeken en examens wisselden de leden ideeën uit hoe beeldbeschrijvingen beter kunnen. Dedicon-expert Anneke Wijtvliet: ‘En ook dat blijkt nog niet eenvoudig. Want eensgezind waren de leden niet altijd; de een heeft soms een meer gedetailleerde beschrijving nodig, terwijl de ander in dezelfde context voldoende heeft aan een minder gedetailleerde beschrijving.’  

Ook voor slechtzienden 

In de praktijk blijken niet alleen blinden geholpen te zijn met beeldbeschrijvingen. Ook slechtzienden hebben baat bij goede beeldbeschrijvingen; een beeldbeschrijving kan net dat extraatje toevoegen, zodat de informatie voor hen beter te begrijpen is. Het kost ze met een beeldbeschrijving minder energie om de afbeelding te lezen en te begrijpen. 

Kunst 

Het middagprogramma stond in het teken van beeldbeschrijvingen in de kunst. Tekeningen van Roald Dahl kwamen langs en ook een schilderij van Jeroen Bosch. ‘Beeldbeschrijvingen van kunstwerken verschillen van de educatieve beschrijvingen in die zin dat het hierbij meer gaat om de sfeer en teken- of schilderstijl,’ aldus Anneke Wijtvliet. ‘Er komt ook iets meer interpretatie bij kijken; je wilt het schilderij en de achterliggende boodschap vanuit de schilder namelijk begrijpen.’ 

Al met al een interessante en afwisselende dag dus. Het was leuk elkaar weer te zien en te horen waar iedereen mee bezig is. En dit geeft ons, Dedicon, weer extra handvatten om verder te gaan met het toepassen van beeldbeschrijving. 

27 mei 2019Tags: beeldbeschrijving, club orange,