goedekennis.nl >> Tips >> Dyslexiesoftware >> Tips voor Kurzweil-bestanden

Tips voor Kurzweil-bestanden

Tijdsinvestering

 10 minuten

Uitvoerbaarheid

 Makkelijk

 

Werk jij met de dyslexiesoftware Kurzweil? Dan hebben we voor jou een paar handige tips over de dyslexiebestanden voor de software Kurzweil. We hebben een collectie van duizenden schoolboeken beschikbaar die je kunt lezen en laten voorlezen met Kurzweil.

1. Openen van dyslexiebestand voor Kurzweil

Om een Kurzweil-bestand te kunnen openen, is Kurzweil 3000 (versie 14 of hoger i.c.m. Dedicon patch) voor Windows nodig en als aanvulling voor iOS kan de Kurzweil Mobile app gebruikt worden. Voordat je het bestand kunt openen, moet je het gedownloade zip-bestand eerst uitpakken.

2. Zelf bewerken

Een Dedicon dyslexiebestand kun je zelf nog verder bewerken door bijvoorbeeld de leesvolgorde te veranderen of delen van de tekst niet voor te laten lezen. Als je het boek dan volgend jaar nog een keer wilt gebruiken, is het handig als je het door jou bewerkte bestand kunt bewaren. Een bestand heeft echter een licentie voor 1 schooljaar. Om deze het volgende schooljaar weer te kunnen gebruiken, dien je een nieuwe licentie te kopen. Een bestand verlengen kan praktisch zijn als je het boek meerdere schooljaren moet gebruiken of in het examenjaar stof van eerdere schooljaren nodig hebt. Dan is het handig dat de bewerkingen of antwoorden uit jouw boeken nog bewaard kunnen blijven.

3. Sla het bestand eerst op

Als je het bestand op cd bestelt en wijzigingen wilt maken in het bestand, is het handig het bestand eerst op de computer op te slaan.

4. Studiebalk in Kurzweil

In Kurzweil moet de groene Studiebalk actief zijn. Daarin vind je onder andere de opties ‘kleefnotities’ en ‘tekstnotities’. Als deze opties ontbreken, kun je onder ‘hulpmiddelen’, ‘aanpassen’ en dan ‘werkbalken’ de ontbrekende knoppen actief maken in de groene Studiebalk.

5. Pagina’s afdrukken

Afdrukken kan niet vanuit Kurzweil, maar wel vanuit het bijgeleverde (gratis) programma PrintKES (versie 5.0.0) volgens de volgende stappen.

  1. Sla het bestand met uw notities eerst op.
  2. Ga naar 'Start' (links onder in beeld).
  3. Ga naar 'Sensotec'.
  4. Ga naar 'Print KES'.
  5. Kies het bewaarde bestand en open dat.
  6. Klik op 'Print'. Dan verschijnt het normale afdrukscherm en kunt u printen.

De tekst uit het bestand wordt niet afgedrukt, alleen kleef- of tekstnotities die op de pagina aanwezig zijn. In PrintKES kun je ook bestanden bekijken. Handig voor de leraar die jouw werk na moet kunnen kijken.

6. Vragen over het programma Kurzweil

Voor vragen over het gebruik van Kurzweil, kun je contact opnemen met de leverancier Lexima.

7. Even uitproberen?

Bekijk onze demobestanden en download ze. Probeer ze uit met een demoversie van Kurzweil.

10 oktober 2016Tags: dyslexiesoftware, kurzweil,