goedekennis.nl >> Tips >> Edu-tekstbestanden gebruiken in Windows

Edu-tekstbestanden gebruiken in Windows

Dedicon kan school-en studieboeken omzetten in speciale tekstbestanden waar je snel in kunt werken met sneltoetsen of een schermuitleesprogramma: Edu-tekstbestanden. Ze bevatten geen afbeeldingen en je kunt overal komen met het toetsenbord. Deze bestanden kun je goed lezen met Microsoft Word op een Windows computer, maar er zijn ook andere programma’s. In een serie artikelen zullen we verschillende platformen behandelen (Windows, macOS) en laten zien wat er mogelijk is en welke programma’s handig werken. De eerste stop? Windows.

Aanbevolen werkwijze

Iedereen werkt op zijn eigen manier. Maar om alle voordelen uit een Edu-tekstbestand te halen, raden we Word aan. Word is goed toegankelijk met alle schermuitleesprogramma’s. Je hebt hiermee toegang tot alle snufjes van Edu-tekstbestanden. Die snufjes stoppen wij erin, zodat jij er makkelijk mee kunt werken. Maar docenten kunnen dit ook zelf, bekijk de tips om lesmateriaal toegankelijk te maken.

Goede structuur met Word

Net als dit artikel worden ook Edu-tekstbestanden voorzien van een duidelijke structuur. Hoofdstukken krijgen een “Kop 1”, paragrafen een “Kop 2”, enzovoort. Dat heeft veel voordelen, want je krijgt een hele duidelijke documentstructuur. Schermuitleesprogramma’s kunnen navigeren met deze koppen en de koppen verschijnen in de klikbare inhoudsopgave voorin het boek. We zorgen ook dat je makkelijk kunt werken met tabellen. Een tabel uit het gedrukte boek wordt omgezet naar een Word-tabel. Dat betekent dat je door de rijen en kolommen kunt navigeren. De sneltoetsen verschillen per schermuitleesprogramma, zie de handleiding. Ook voor slechtzienden bevat Word handige functies, zoals het veranderen van het lettertype of de kleuren om tekst beter leesbaar te maken.

We hebben nog veel meer tips voor Word. Maar in speciale gevallen kan een ander programma ook uitkomst bieden. Je kunt bijvoorbeeld een gratis office-pakket overwegen. Ook kan het automatisch invoegen van hoofdletters aan het begin van een regel lastig zijn voor bèta-studenten die veel met wiskunde of programmeertalen werken. In die gevallen zijn er andere programma’s beschikbaar.

Weten hoe het eruit ziet? Download dan hier een voorbeeld van een Edu-tekstbestand als Word-bestand. (21kb)

Andere programma's

WordPad wordt gratis meegeleverd met Windows en kan ook Word-bestanden openen. Het bestand verliest wel aan functionaliteit, de klikbare inhoudsopgave verandert bijvoorbeeld in gewone tekst. Het voordeel is dat zulke programma’s lichter zijn dan Word met zijn vele functies. Een krachtiger alternatief zijn de gratis pakketten OpenOffice en LibreOffice. Scholen stappen steeds meer over op deze pakketten en ze zijn in de basis toegankelijk, maar de prestaties kunnen verschillen per schermlezer.

Voor wie een Edu-tekstbestand alleen wil doorlezen is het opslaan als HTML (een webpagina) of PDF een optie. Bestanden die zijn opgemaakt als Edu-tekst vormen een hele goede bron voor een toegankelijke PDF. Met de conversiedienst van Dedicon kun je een boek ook omzetten naar DAISY (audio). Bij al deze formaten blijft de koppenstructuur behouden, dus snel navigeren is geen probleem.

Je kunt er tenslotte ook voor kiezen een Edu-tekstbestand op te slaan als platte tekst. Kies hiervoor bij het opslaan voor “Tekst zonder opmaak”. Zoals de naam al aangeeft, gaat hierbij veel informatie verloren. Het resultaat kun je openen in Kladblok of een geavanceerde editor zoals Notepad++. Niet iedereen werkt graag met Word, vooral blinden vinden platte tekst soms prettig. Om schijfruimte te besparen is deze stap overigens niet nodig: Word gebruikt compressie en daarom is een Word-bestand vaak kleiner dan hetzelfde tekst-document.

Weten hoe het eruit ziet? Download dan hier een voorbeeld een plat Edu-tekstbestand dat je kunt opnenen in Kladblok. (11kb)

Samengevat

Het advies van Dedicon luidt: werk op Windows met Microsoft Word. Andere programma’s en bestandsformaten kunnen in specifieke gevallen ook nuttig zijn, maar de functionaliteit is vaak beperkter. Op andere platformen ligt dat anders. In het volgende deel van deze serie komt het gebruik van Edu-tekstbestanden op de Mac aan bod.

 

14 december 2016Tags: edu-tekst, word,