goedekennis.nl >> Tips >> Educatieve uitjes >> Toegankelijke tripjes: het buitenland

Toegankelijke tripjes: het buitenland

We gaven je al een aantal tips over toegankelijke museumtripjes in Nederland en tips over toegankelijke buitenactiviteiten. Ook in het buitenland zijn een heleboel toegankelijke musea te vinden waar ontzettend veel moois te beleven is, ook voor blinden en slechtzienden. Daar hebben we een kleine selectie uit gemaakt. We nemen je mee naar toegankelijke uitjes Frankrijk, Duitsland, Italië, Engeland en zelfs de Verenigde Staten.

Toegankelijke tripjes buiteland

1. Op expeditie in Hamburg

Bij Dialog im Dunkell In Hamburg kun je de wereld ervaren met andere zintuigen. Er is een donkerbeleving, een stiltebeleving en een tijdsbeleving. Wil je nog meer ervaringen? Ga dan de uitdaging aan van een blinde ontdekkingsreiziger en beleef een expeditie vol raadsels en avontuur. De dag in stijl afsluiten kan door een Dinner in the Dark te reserveren!

2. Tactiele galerie in het Louvre

Het Louvre in Parijs is een van ‘s werelds grootste musea, en het is best dichtbij. Het museum bestaat uit drie vleugels met schilder- en beeldhouwkunst van de grote beschavingen uit de oudheid tot aan de eerste helft van de 19e eeuw. In het Louvre is de Tactiele Galerie de plek waar bezoekers de sculpturen kunnen aanraken. Uiteraard heeft het Louvre ook een audiotour beschikbaar. Ook worden er speciale activiteiten aangeboden én kun je een groepsrondleiding boeken speciaal voor mensen met een visuele beperking. Plan dat wel ruim van te voren in.

3. Voel beroemde schilderijen in Bologna

Museo Tattile Anteros in Bologna toont een collectie van driedimensionale vertalingen in basreliëf van beroemde schilderijen uit diverse periodes, van de middeleeuwen tot de moderne tijd. De nadruk ligt op de renaissance. Ervaren gidsen begeleiden je bij het ontdekken en ‘lezen’ van de reliëfs.

Hand betast reliëf van een schelp

4. Museo Tattile Varese

‘Ontdek de wereld met je handen’, dat is de slogan van het Museo Tattile Varese in Varese, boven Milaan in Italië. Dit museum is speciaal ingericht voor mensen met een visuele beperking. In het museum vind je tactiele modellen van allerlei verschillende zaken: van belangrijke bouwwerken, maar ook van landschappen, kunst en design. Al die modellen zijn bedoeld om aan te raken en te betasten. Naast de modellen biedt het museum multizintuigelijke paden en installaties die je de wereld op een andere manier laten ervaren.

5. Hands on in het British Museum

Het British Museum is het grootste museum van het Verenigd Koninklijk. Één van de hoogtepunten in het museum is de Steen van Rosetta,. De collectie is op verschillende manieren toegankelijk gemaakt. Voor bezoekers met een visuele beperking is er een audiodescriptietour. Die is beschikbaar bij de audiotourbalie. Het bevoelen van kunstwerken kan ook: er is een speciale ‘touch tour’ beschikbaar met ondersteuning van braille en voelbare tekeningen; dagelijks zijn er ook speciale ‘hands-on’sessies. Ook handig: de plattegrond is vergroot te verkrijgen.

6. Audiodescriptietour in National Gallery

Ook in Londen is de National Gallery te vinden: het museum met topstukken uit de Europese schilderkunst. Bestel voorafgaand aan je bezoek een informatiepakket in braille of een vergrote versie. Iedere laatste zaterdag van de maand om 11.30 is er een gratis rondleiding voor bezoekers met een visuele beperking. Daarin wordt een kunstwerk uitgelicht en beschreven, waarna je wordt rondgeleid in de galerij. En voor groepen schoolkinderen met een visuele beperking worden er interactieve sessies georganiseerd. Tijdens een regulier bezoek aan het museum kun je gebruik maken van de audiodescriptietour. Ook zijn er folders met daarin beeldbeschrijving van verschillende schilderijen, zowel vergroot als in braille gecombineerd met tactiele tekeningen.

7. Voel de geschiedenis in Berlijn

Het Deutsches Historisches Museum vertelt – je raadt het al – de geschiedenis van Duitsland. In twee gebouwen wordt in verschillende tentoonstellingen het verhaal verteld van Duitsland. Zowel voor de vaste als tijdelijke exposities zijn er speciale rondleidingen voor blinde en slechtziende bezoekers, waarin ook verschillende objecten aangeraakt kunnen worden. Voel bijvoorbeeld een stuk van de Berlijnse Muur! Bespreek de rondleiding van te voren en er zitten kosten aan verbonden. In het museum wordt er informatie in braille aangeboden. Het gebouw is zo ingericht dat er voldoende contrast is en geen gekke obstakels in de weg staan.  

8. Op de tast in Madrid

Ook het Museo Tiflológico in Madrid is opgericht voor mensen met een visuele beperking. De collectie kan worden aangeraakt en ook in de collectie bevinden zich werken van blinde en slechtziende kunstenaars. Je vindt er beelden die je mag betasten, maar ook maquettes van bijzondere gebouwen. Ook de informatie over de kunstwerken is volledig toegankelijk en je word met beacons geholpen te navigeren in het museum. In een van de zalen van het museum vind je allerlei zaken over braille en de geschiedenis van het schrift.

9. Modern in het MoMA

Een tripje naar New York gepland? Dan mag je het MoMA natuurlijk niet missen. De plek waar moderne kunst centraal staat. En daar hebben ze het goed voor elkaar: speciaal voor blinden en slechtzienden bieden ze allerlei mogelijkheden om de collectie te ontdekken. Daar zorgen ze voor met braille plattegronden, of in grootletter, audiotours met beeldbeschrijvingen, een special Touch Tour rondleiding. Ook hebben ze maandelijks speciale sessies waarin ruimte is om diep op de collectie in te gaan, geheel gratis, maar boek wel op tijd.

Heb je nog een tip en vind je die niet terug in bovenstaande lijst? Geef ze aan ons door.

16 april 2019Tags: museum, toegankelijkheid, meedoen