goedekennis.nl >> Tips >> Lees 't toegankelijk >> Geselecteerde tekst laten voorlezen op je iPhone

Geselecteerde tekst laten voorlezen op je iPhone

Tekstalternatief video

Duur filmpje: 01:43 minuten.

[AUDIODESCRIPTIE: Op een blauw vlak verschijnt in witte letters Goede kennis. Een lamptouwtje wordt aangetrokken en het beeldmerk in de vorm van een lampje verschijnt in beeld. Gedeeld door Dedicon komt onder Goede kennis te staan. Een iPad met een groene hoes ligt op tafel. Een vinger bedient de toegankelijkheidsopties van de iPad. Na de uitleg van Hans verschijnt www.goedekennis.nl op een blauw vlak. In de hoek van het beeldscherm staat het logo.]

VOICE-OVER: In dit filmpje laat ik jullie in het kort zien hoe je, met de iPad, een geselecteerde tekst kunt laten voorlezen. Daarvoor moeten we eerst een instelling aanzetten, want die staat standaard niet aan. We gaan naar ‘instellingen’ en kiezen daar in het tabblad ‘algemeen’ voor het onderdeel ‘toegankelijkheid’. Bij toegankelijkheid staan allerlei opties, voor zien, interactie, horen en leren. We kiezen onder zien voor de optie ‘spraak’. Hier krijg ik een aantal keuzes, en ik selecteer nu het onderdeel ‘spreek selectie uit’ en zet dit aan. Ik krijg een aantal nieuwe opties en ik wil ook dat de inhoud die die voorleest gemarkeerd wordt, dus die zet ik ook aan. Oke, nu sluiten we de instellingen. Open een programma waar tekst in staat, ik kies nu voor iBooks. En hier staat een tekst over filmen. Ik selecteer de tekst die ik wil laten voorlezen en krijg de optie spreek uit. Daar tik ik op.

VOORLEESSTEM IPAD: Activiteit van jongeren. Ook films kijken met vriendinnen of tijdens een slaapfeest komt veel voor. Films kijken thuis op tv, dvd, laptop of tablet wordt veel gedaan als tijdsbesteding.

VOICE-OVER: En op deze manier kan je de geselecteerde tekst op je iPad laten voorlezen. 

 

Wist je dat je op je iOS-apparaat heel gemakkelijk geselecteerde tekst kunt laten voorlezen? Die handige functie is standaard te vinden op je iPhone of iPad. Dat maakt het lezen voor jou makkelijker. Bekijk het filmpje van 1:43 minuten waarin Hans je precies uitlegt hoe je tekst selecteert en laat voorlezen.

Je iPhone of iPad kan ook een hele pagina kan voorlezen. Hoe dat werkt legt Hans uit in dit instructiefilmpje.

Update juli 2018: Dit filmpje is opgenomen in september 2016. Het kan dus zijn dat het er nu anders uitziet op jouw iPhone of iPad. De functie vind je nog op dezelfde plek en werkt nog hetzelfde. 

3 augustus 2016Tags: apple, toegankelijkheid, video,