goedekennis.nl >> Tips >> Lees 't toegankelijk >> Je iPhone of iPad kan een pagina voorlezen

Je iPhone of iPad kan een pagina voorlezen

Tekstalternatief video

Duur filmpje: 02:21 minuten. 

[AUDIODESCRIPTIE: Op een blauw vlak verschijnt in witte letters Goede kennis. Een lamptouwtje wordt aangetrokken en het beeldmerk in de vorm van een lampje verschijnt in beeld. Gedeeld door Dedicon komt onder Goede kennis te staan. Een iPad met een groene hoes ligt op tafel. Een vinger bedient de toegankelijkheidsopties van de iPad. Na de uitleg van Hans verschijnt www.goedekennis.nl op een blauw vlak. In de hoek van het beeldscherm staat het logo.]

VOICE-OVER: In dit korte filmpje wil ik jullie laten zien hoe het mogelijk is om met de iPad een instelling te maken die het mogelijk maakt om een hele pagina door de computerstem van een iPad te laten voorlezen. We gaan daarvoor eerst naar instellingen want die optie staat niet standaard aan. Bij het onderdeel ‘algemeen’ kies ik voor ‘toegankelijkheid’; het is immers een toegankelijkheidsoptie. Daar staan meerdere opties voor zien, interactie, horen, leren, maar we kiezen voor ‘spraak’. Ik krijg een aantal keuzes en één van die keuzes is ‘spreek scherm uit’. En dat is precies de optie die we nodig hebben. Die zet ik aan. Nu sluiten we instellingen en ga ik naar een pagina, in mijn geval iBooks, en hier staat een pagina over film. Nu veeg ik met mijn twee vingers, tegelijkertijd, van boven naar beneden.

VOORLEESSTEM IPAD: Naar de bioscoop gaan is de meest voorkomende culturele activiteit van jongeren. Ook films kijken met vriendinnen of tijdens een slaapfeest komt veel voor. Films kijken thuis op tv.

VOICE-OVER: En hij begint meteen met voorlezen. In het menu dat je krijgt, staan een aantal opties. Je kunt het verkleinen en weer in beeld roepen. Je kunt afspelen en pauzeren. Je kunt springen naar ‘vorig onderdeel’, ‘volgend onderdeel’. En je kunt ook de snelheid aanpassen.

VOORLEESSTEM IPAD: dvd, laptop of tablet wordt veel gedaan als tijdsbesteding. Zowel thuis als op school wordt veel gesurft video-sites als bijvoorbeeld YouTube om leuke filmpjes..

VOICE-OVER: Ik heb nu op de afbeelding met het haasje geklikt en daardoor gaat 'ie sneller lezen.

VOORLEESSTEM IPAD: … te scoren en aan elkaar door te geven, of van te leren (howto-filmpjes). Steeds meer jongeren..

VOICE-OVER: Kies ik voor de schilpad, dat gaat íe uiteraard langzamer. Door op het kruisje te tikken, sluit ik ‘m. De optie is vooral bedoeld om alles te laten voorlezen voor blinden en slechtzienden. Dus dat betekent ook dat ‘ie soms, op een website, onderdelen in het menu zal voorlezen. Een handige functie die meteen begint met voorlezen.  

VOORLEESSTEM IPAD: Naar de bioscoop gaan is de meest voorkomende culturele activiteit van jongeren...

 

Tijdsinvestering

 2 minuten

Uitvoerbaarheid

 Makkelijk

Prioriteit

 4 uit 5

 

In alle iOS-apparaten zit standaard een computerstem ingebouwd. Die stem kan heel gemakkelijk een hele pagina laten voorlezen. Van een boek of een website bijvoorbeeld. Van tekst naar spraak dus. Zo helpt Apple jou met lezen. Hans legt in dit filmpje van 2:21 minuten uit hoe je dat instelt. 

In dit filmpje legt Hans ook uit hoe je geselecteerde tekst kunt laten voorlezen op je iPad of iPhone. 

Deze video is gemaakt in september 2016.

1 september 2016Tags: apple, toegankelijkheid,