goedekennis.nl >> Tips >> Lees 't toegankelijk >> Laat bestanden omzetten met de conversiedienst

Laat bestanden omzetten met de conversiedienst

Tekstalternatief video

Duur filmpje: 06:31 min. 

[AUDIODESCRIPTIE: Op een blauw vlak verschijnt in witte letters Goede kennis. Een lamptouwtje wordt aangetrokken en het beeldmerk in de vorm van een lampje verschijnt in beeld. Gedeeld door Dedicon komt onder Goede kennis te staan. Op het computerscherm staat de website Dedicon Educatief open. Een muis beweegt over het scherm en voert de handelingen uit. Nadat de conversie is binnengekomen, ligt er een iPad ligt op tafel en staat de website van Dedicon Educatief open. Een hand bedient alle knoppen en voert verschillende handelingen uit op de iPad. Na de uitleg van Hans verschijnt www.goedekennis.nl op een blauw vlak. In de hoek van het beeldscherm staat het logo.]

VOICE-OVER: Met de Conversiedienst van Dedicon Educatief is het mogelijk om een bestand om te zetten in een andere vorm, volledig automatisch, en in een toegankelijk formaat te ontvangen. We gaan kijken hoe we dat doen in de website 
Dedicon Educatief. 

Daarvoor moet ik eerst inloggen. Want alleen mensen met een bestelaccount kunnen deze conversie doen. Ik klik op ‘inloggen’ en ga vervolgens naar, boven in de pagina, naar ‘diensten’. En een van de eerste opties in het linkermenu is ‘conversiedienst’, daar staat heel veel informatie over hoe je de conversiedienst kunt gebruiken. De bovenste optie ‘conversiedienst starten’ is alleen zichtbaar na inloggen en daar klik ik nu op. 

Ik kan nu in vier stappen een bestand uploaden, keuzes maken en vervolgens converteren. Ik klik op ‘bestand kiezen’ en kies in dit geval voor een schrijfopdracht boek 1 havo 4. Dat is een Word-bestand en ik kies ‘openen’ en ‘uploaden’. Ik moet het een titel meegeven, zodat we straks precies weten om welk bestand het gaat. En ik klik nu op ‘doorgaan’. 

Nu krijg ik verschillende keuzes. Omdat ik een Word-bestand, in het formaat d o c x, docx, heb geüpload, krijg ik hier drie keuzemogelijkheden. Afhankelijk van het bestand dat je uploadt, krijg je hier een bepaalde mogelijkheid aangeboden. We kiezen hier voor ePUB. Ik klik op ‘doorgaan’ en kom bij stap drie en ik krijg in dit geval een aantal opties en ik kies voor lettergrootte ‘normaal’. Niet in alle gevallen krijg je opties, dat hangt een beetje af van het bestand dat je uploadt en de keuze die je maakt. Dan gaan we naar stap vier, ‘doorgaan’, en dan kan ik nog even lezen wat ik heb gedaan. En ik geef nu opdracht om te converteren. 

Ik lees wat er gaat gebeuren met mijn bestand en kan vervolgens naar ‘mijn conversies’ gaan om een overzicht te zien van de conversies die ik gemaakt heb en wat de status is. Of ik kan een nieuw bestand converteren. Ik ga nu naar ‘mijn conversies’. Daar staat een conversie die ik ooit eerder heb gedaan, lessen literatuurgeschiedenis havo 4 in ePUB. Die conversie is afgerond. De schrijfopdracht boek 1 havo 4 ePUB, is nog in afwachting. 

We zien nu dat de conversie inmiddels is geüpload naar de server en we wachten tot ‘ie beschikbaar is. Dat kan enige tijd duren afhankelijk van hoe complex het bestand is. 

Na een enige tijd wachten is de conversie afgerond, dat kunnen we zien in de kolom ‘status’. Het bestand is nu 31 dagen beschikbaar. Ik kan ‘m eventueel eerst zelf downloaden, en vervolgens kijken of het een goed conversieresultaat is. Iets wat automatisch geconverteerd wordt kan immers fouten bevatten. Dat stukje slaan we nu even over. 

We gaan het bestand delen met enkele van de leerlingen. Ik klik op ‘delen’ en krijg te zien welke leerlingen een gebruikersaccount hebben met toegangsrechten tot conversies. Staan hier leerlingen niet tussen, dan is het belangrijk dat u dat bij ‘mijn leerlingen’, ‘mijn gebruikers’, eerst goed instelt. Dit bestand ga ik aanbieden aan Tessa van de Leur en Bas van Voorthuizen, twee van mijn leerlingen. Ik kan zelfs nog de tijd bepalen tot wanneer ze het mogen downloaden. Daar doe ik nu geen veranderingen in. En ik klik eenvoudig weg op ‘delen’. 

Er verschijnt nu in de kolom ‘gebruikers’ bij het bestand Schrijfopdracht een afbeelding, als ik daar op klik dan kan ik zien dat inderdaad Tessa van de Leur en Bas van Voorthuizen van 21 juni tot 21 juli het bestand kunnen downloaden. 

Op deze manier heb ik een conversie gemaakt en, na enige tijd wachten, een conversie gedeeld met twee van mijn leerlingen. 

 

VOICE-OVER: Met de conversiedienst van Dedicon Educatief is het mogelijk om bestanden om te zetten in het ene formaat in een ander en toegankelijk formaat. We gaan nu kijken hoe dat conversieresultaat gedeeld is met een, laten we zeggen, een leerling. 

Deze leerling heeft een mail gekregen en daarin staat dat op de website Dedicon Educatief een conversie voor ‘m klaar staat, of voor haar. Daarvoor heeft die leerling een gebruikersaccount en met dat gebruikersaccount kan die leerling inloggen. Dat ga ik nu doen. Ik tik op ‘inloggen’ en mijn gegevens zijn onthouden. Om dit geval gaat het om de leerling Esra Lienden en ik tik op ‘inloggen’ en ben vervolgens in mijn eigen gebied binnen de website Dedicon Educatief. Daar ga ik naar ‘conversies’ en daar staat lessen literatuurgeschiedenis havo 4 voor mij klaar in het formaat ePUB. Ik heb nog 26 dagen in dit geval de tijd om het te downloaden. 

Ik tik op ‘downloaden’ en omdat ik de ePUB open op mijn iPad krijg ik nu de keuze om het te openen met een bepaald programma of met iBooks. Ik kies voor iBooks en tik op ‘openen met iBooks’. Vervolgens komt ‘ie in m’n bibliotheek en daar zie ik staan lessen literatuurgeschiedenis. Ik tik op ‘lessen literatuurgeschiedenis’ en kan beginnen met lezen.  

 

Goed om te weten (aug 2018):
Inmiddels is de website wat veranderd qua structuur, dus verschilt de video hierboven van wat er te zien is op jouw scherm. De conversietool werkt nog precies hetzelfde.

Tijdsinvestering

 10-15 minuten

Uitvoerbaarheid

 Redelijk makkelijk

 

Je bent leerkracht en hebt een huiswerkopdracht gemaakt voor jouw leerlingen. Dat is mooi, maar één van je leerlingen is blind en kan die opdracht niet maken. Met de conversietool kun je nu gemakkelijk en snel die huiswerkopdracht zelf toegankelijk maken. En met wat creativiteit is de tool ook handig in te zetten voor het converteren van het excursieprogramma en schoolrapport. Of van readers die je naast je studieboeken ook moet bestuderen op de universiteit. Geen lange wachttijden; binnen een halfuur ontvang je het conversieresultaat in Word, of als DAISY, ePUB of ander toegankelijk formaat. In het filmpje hierboven wordt precies uitgelegd hoe de conversietool werkt.

Voor wie is de conversiedienst? 

Alleen als je een bestelaccount hebt op Dedicon Educatief kun je bestanden converteren. Je kunt de geconverteerde bestanden ook gemakkelijk delen met je gebruikers. Daarvoor heeft de leerling een gebruikersaccount nodig. De leerling kan daarmee zelf inloggen op de webwinkel educatief en daar de gedeelde conversies downloaden. Hoe je precies een tekst converteert als besteller en downloadt als gebruiker, zie je in het filmpje hierboven. Alleen geïnteresseerd in wat je moet doen als gebruiker? Dan kun je ‘m laten afspelen vanaf minuut 04:50.

Waarom teksten toegankelijk maken?

Met de Snelservice kun je gratis bestanden omzetten naar een toegankelijk formaat. Op die manier maak je zelf snel een aangepaste leesvorm van materiaal dat Dedicon Educatief niet in het aanbod heeft. Bijvoorbeeld omdat jij of je leerling niet lang kan of wil wachten op de productie van het complete boek en al snel de eerste hoofdstukken wilt hebben. Maar vooral ook extra lesmateriaal, zoals readers, toetsen en opdrachten, kan in een paar stappen omgezet worden. Belangrijk, want een leesbeperking houdt immers niet op buiten de muren van school of universiteit. 

Welke bestanden kun je omzetten?

Zonder al te technisch te worden: de bestanden zijn te converteren naar audio (mp3, DAISY), naar een formaat voor een eBook (ePUB), of toegankelijke tekst (open PDF, Word, Excel, RTF). Het gaat wat ver om hier de details uit de doeken te doen. Welke bestanden kunnen worden opgezet vind je in de overzichtelijk tabel bronbestanden. Ook is er een overzicht van mogelijke conversieresultaten. Het is bijvoorbeeld mogelijk foto-PDF (gesloten PDF) om te zetten naar tekstPDF (open PDF) zodat een computerstem het wel kan voorlezen. En een Word-bestand is te converteren naar DAISY. Voor die laatste moet je trouwens wel je Word-bestand voorbereiden voor een goed resultaat. Hoe je dat doet, lees je in een kort stappenplan.

Welke mogelijkheden zijn er?

Er zijn een paar spelregels. De grootte van het bestand dat je kunt omzetten is maximaal 32 MB. De conversies worden maximaal 30 dagen online bewaard. Het is dus nodig om ze binnen die periode te downloaden. Bij het omzetten van de bestanden vindt er geen kwaliteitscontrole plaats van Dedicon, alles gaat volautomatisch. De kwaliteit van het resultaat is natuurlijk afhankelijk van het bronbestand dat je uploadt. 

Alternatief

Heb je geen bestelaccount van Dedicon Educatief? Geen nood. Dan kun je gebruik maken van Robotekst.nl. Robotekst stuurt de geconverteerde bestanden naar je mailbox. Die online tool gebruikt dezelfde achterliggende technologie om teksten toegankelijk te maken. En daar kun je ook conversies maken die je met een brailleprinter kunt afdrukken in braille.

9 augustus 2016Tags: conversiedienst, video, toegankelijkheid