goedekennis.nl >> Tips >> Lezen kan altijd en overal, ook in de vakantie!

Lezen kan altijd en overal, ook in de vakantie!

Het schooljaar loopt nu echt ten einde en de koffers staan bij veel families al klaar. Heerlijk om voor een paar weken de vaste structuur van werk, school en de diverse clubjes achter je te kunnen laten! Geen rekenopdrachten, geen rijtjes met woorden leren en -ook fijn- niet allerlei toetsen maken die nu eenmaal horen bij het opbrengstgerichte werken binnen veel basisscholen. Die komen in september wel weer aan de orde.

Zomerdip van het lezen

Jammer genoeg blijkt bij leestoetsen die na de zomervakantie worden afgenomen dat bij sommige kinderen (vooral in groep 4 en 5) het leesniveau is teruggelopen. Bij kinderen van deze leeftijd is nog niet altijd sprake van geautomatiseerd lezen. Wanneer ze niet regelmatig oefenen, verliezen ze de vaardigheid die ze hadden. 

De kinderen die graag lezen en dit ook in de vakantie doen, laten juist een groei in de leercurve zien. Dit is een mooi voorbeeld van het zogenaamde Mattheus-effect: kinderen die goed zijn in lezen worden er steeds beter in en vinden het steeds leuker terwijl zwakke lezers steeds verder achterblijven.

Vakantielezen

Organisaties die zich inzetten voor leesmotivatie en geletterdheid, zoals de Stichting Lezen, hebben enkele jaren geleden het begrip Vakantielezen geïntroduceerd. Bibliotheken en scholen besteden ook aandacht aan het belang van lezen in de zomervakantie. Bij bibliotheken kan de leenperiode worden verlengd en natuurlijk is er voor iedereen de Vakantiebieb app van de Openbare Bibliotheek. Voor alle kinderen en jongeren staan er ruim 30 e-books klaar om gelezen te worden. 

Ouders die hun kind willen belonen voor het lezen tijdens de zomervakantie, kunnen de handige bingokaart gebruiken.

Aangepast vakantielezen

Kinderen met een leesbeperking zijn vaak blij dat ze in de vakantie even niet bezig hoeven te zijn met een activiteit die hun beperking benadrukt. Maar juist voor hen ligt de zomerdip op de loer en daarom is Vakantielezen erg belangrijk. Er zijn verschillende mogelijkheden om ook bij het Vakantielezen gebruik te maken van ondersteuning:

  • Yoleo: een online leesgame die stimuleert om leeskilometers te maken.
  • Boeken van Superboek: gesproken boeken die je bijvoorbeel leest met de daisylezer app (samen met een gewoon boek).
  • Jumboletter: jeugdboeken in a4-formaat met extra grote letters en ruimte tussen de regels.
  • Braille: op de tast verhalen lezen.

Vakantieleestips van onze leesspecialisten

  • Geef zelf het goede voorbeeld en doe mee aan het Vakantielezen
  • Gebruik een siësta op een warme dag als voorleesmoment, ook oudere kinderen vinden het erg leuk om voorgelezen te worden
  • Laat kinderen vertellen over het boek dat ze aan het lezen zijn
  • Er komen steeds meer kinderreisgidsen op de markt, het is extra motiverend om deze te lezen. Niet alle kinderen vinden namelijk fictie leuk.
  • Sommige kinderen vinden moppenboeken erg leuk, een mop is een kort afgerond stukje tekst en is daarom makkelijk te lezen (wel blijven lachen ouders! J)
  • Kies boeken die passen bij de vakantiebestemming: bij een bepaald land, of bij het soort vakantie (in de bergen, aan zee, een stedentrip). Op het leesplein vind je verschillende titels. 

Stuur ons een leuke foto

We zijn erg benieuwd naar plekken waar gelezen wordt: op een bergtop, aan boord van een zeilschip, in een boomhut….Stuur ons de leukste foto van je lezende kind. We plaatsen alle foto’s op Goede kennis en op Facebook. Stuur je foto naar goedekennis@dedicon.nl 

6 juli 2017Tags: vrij lezen, passend lezen,