goedekennis.nl >> Tips >> Vrij lezen (Passend Lezen en meer) >> Lekker lezen, ook in de vakantie

Lekker lezen, ook in de vakantie

Het schooljaar loopt langzaam aan ten einde. Dat betekent dat de zomervakantie in het vooruitzicht ligt. Heerlijk, een aantal weken de vaste structuur van werk, school en de diverse clubjes achter je kunnen laten. Geen rekenopdrachten, geen rijtjes met woorden leren en - ook fijn - niet allerlei toetsen hoeven maken. Dat komt eind augustus wel weer. Of toch vakantielezen?

De zomerleesdip

Met de zomer komt voor sommige kinderen ook de zomerleesdip. Jammer genoeg blijkt uit leestoetsen die na de zomervakantie worden afgenomen dat het leesniveau bij sommige kinderen (vooral in groep 4 en 5) terugloopt in de vakantie. Dat komt deels doordat kinderen van deze leeftijd nog niet altijd geautomatiseerd lezen. En als ze niet regelmatig oefenen, verliezen ze de vaardigheid die ze hadden. 

Kinderen die graag lezen en dit ook in de vakantie doen, laten juist een groei in de leercurve zien. Dit is een mooi voorbeeld van het zogenaamde Mattheus-effect: kinderen die goed zijn in lezen worden er steeds beter in en vinden het steeds leuker terwijl zwakke lezers steeds verder achterblijven.

Vakantielezen

Foto van een blij jongetje dat in een zomerse setting een boek leest

Om kinderen ook in de vakantie te motiveren te lezen, hebben organisaties die zich inzetten voor leesmotivatie en geletterdheid, zoals de Stichting Lezen, enkele jaren geleden het 'Vakantielezen' geïntroduceerd. Ook deze zomer kunnen scholen van start met Vakantielezen. Bibliothekenbesteden ook aandacht aan het belang van lezen in de zomervakantie. Bij bibliotheken kan de leenperiode worden verlengd en er is voor iedereen de Vakantiebieb app van de Openbare Bibliotheek. Ouders die hun kind willen belonen voor het lezen tijdens de zomervakantie, kunnen de handige bingokaart gebruiken.

Aangepast vakantielezen

Kinderen met een leesbeperking zijn vaak blij dat ze in de vakantie even niet bezig hoeven te zijn met een activiteit die hun beperking benadrukt. Maar juist voor hen ligt de zomerdip op de loer. Daarom is voor deze groep het vakantielezen belangrijk. Daarom zetten we hier de verschillende mogelijkheden voor aangepast vakantielezen nog een keer op rijtje:

  • Yoleo: een online leesgame die stimuleert om leeskilometers te maken.
  • Boeken van Superboek: gesproken boeken die je bijvoorbeel leest met de daisylezer app (samen met een gewoon boek).
  • Jumboletter: jeugdboeken in a4-formaat met extra grote letters en ruimte tussen de regels.
  • Braille: op de tast verhalen lezen.

Voelbare Donald Duck

Erg leuk voor de zomervakantie is natuurlijk de allereerste Donald Duck voor blinden en slechtziende kinderen. In deze voelbare Donald Duck zijn de tekstballonnen in braille, en de strips in reliëf. Het is voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis dat een stripverhaal toegankelijk is gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Het idee en de uitvoering van deze unieke uitgave komen van Dedicon en daar zijn we uiteraard supertrots op. De voelbare Donald Duck is in een gelimiteerde oplage geproduceerd en is exclusief verkrijgbaar voor leden van Bibliotheekservice Passend Lezen.

Vakantieleestips voor ouders

  • Geef zelf het goede voorbeeld en doe mee aan het Vakantielezen.
  • Gebruik een siësta op een warme dag als voorleesmoment, ook oudere kinderen vinden het leuk om voorgelezen te worden.
  • Laat je kinderen vertellen over het boek dat ze aan het lezen zijn.
  • Koop eens een kinderreisgids: niet alle kinderen houden van fictie. Een reisgids is wellicht een leuk alternatief.
  • Sommige kinderen zijn gek op moppenboeken (en lezen graag korte afgeronde stukjes tekst (wel blijven lachen ouders).
  • Kies boeken die passen bij de vakantiebestemming: bij een bepaald land, of bij het soort vakantie (in de bergen, aan zee, een stedentrip). Op het leesplein vind je verschillende titels. 

Stuur ons een kiekje

We zijn benieuwd waar ter wereld en op welke plekjes de kinderen dit jaar zoals vakantielezen: op een bergtop, aan boord van een zeilschip, in een boomhut? Stuur ons de leukste foto van je lezende kind. We plaatsen alle foto’s op Goede kennis en op Facebook. Leesvakantiekiekjes kun je sturen naar goedekennis@dedicon.nl 

2 juni 2018Tags: lezen, passend lezen,