goedekennis.nl >> Tips >> Vrij lezen (Passend Lezen en meer) >> Nieuwe serie voelboekjes voor jonge braillelezers

Nieuwe serie voelboekjes voor jonge braillelezers

In september werd tijdens een feestelijke bijeenkomst op de Visio-school in Rotterdam een geheel nieuwe serie braille voelboekjes gelanceerd onder de naam ‘Voeljeleesboek’. Deze serie is het resultaat van een mooi samenwerkingsproject tussen Dedicon en Koninklijke Visio, expertisecentrum voor slechtziende en blinde mensen, en gefinancierd door Stichting Novum.

Kinderen laten kennismaken met braille

De serie bestaat uit zes titels en is bedoeld voor jonge braillelezers met een ontwikkelingsleeftijd van 5 tot 8 jaar. Met deze boekjes kunnen jonge kinderen kennis maken met de eerste brailleletters en korte zinnetjes, zodat zij ontdekken dat braille lezen leuk is en helemaal niet zo moeilijk.

Twee leesniveaus

De boekjes zijn ook samen-lees-boekjes en geschikt voor twee leesniveaus. Op de linkerbladzijden staat een verhaaltje. De eerste tijd zijn deze pagina’s bedoeld om voor te lezen en op een later moment kan het kind dit verhaaltje zelf lezen (niveau AVI M3). De rechterbladzijden kunnen de kinderen al vrij snel zelf lezen (niveau AVI start). Op dit blad staan de meest eenvoudige braille woordjes en simpele korte zinnen.

Voorbeeld van rechter bladzijde van een Voeljeleesboekje met een voelbaar plaatje van een hoofd met warrige haren

De rechterbladzijde is altijd voorzien van een tastbare illustratie. Het tactiele plaatje geeft het blinde kind een idee waarover het boekje zal gaan, zelfs voordat het kind in staat is om het boekje ook echt te lezen.

Boekje met 3D-voorwerp

Tactiele plaatjes zijn niet vanzelfsprekend herkenbaar voor zeer slechtziende en blinde kinderen. Omdat de kinderen gaandeweg nog leren om de overstap te maken van een concrete vorm, bijvoorbeeld van een bal (3D) naar een tactiel plaatje van een ‘platte’ bal (2D), zit er een bal in het doosje bij het boek. Bij elk boek zit er dus een los 3D-voorwerp van het hoofdonderwerp van het boekje.

Voor ouders de ouders is er een foldertje met (voor)leestips bijgesloten. Deze tips zijn specifiek toegeschreven naar de inhoud van het verhaal.

Voorbeeld van een Voorleesboekje met een 3D-voorwerp. In dit geval een knuffelhondje.

Verspreiding

De boeken, die in een oplage van 25 stuks zijn geproduceerd, worden verspreid over de verschillende scholen voor blinde en slechtziende kinderen. Daarnaast worden minimaal 5  exemplaren toegevoegd aan de uitleencollectie Voeljeboekje.nl van Bibliotheekservice Passend Lezen.

Teksten en het concept van de Voeljeleesboekjes zijn geschreven en ontwikkeld door brailledocenten van Visio. Illustraties en ontwerp zijn van de hand van grafisch ontwerpster Ann M. Conefrey. De projectleiding was in handen van Vincent de Jong van Dedicon.

11 oktober 2018Tags: voelboekjes, braille leren, voelbare boekjes, voelboek, braille