goedekennis.nl >> Ervaringen >> CVI: wat is dat nou eigenlijk?

CVI: wat is dat nou eigenlijk?

Even voorstellen

Ik ben Jasper, 19 jaar en studeer in Breda. Ik ben lid van Club Orange en daarin werk ik samen met Dedicon om de dienstverlening te verbeteren. En ik heb een visuele beperking: CVI. Die stoornis is nog niet zo bekend en om ervoor te zorgen dat de bewustwording groeit, vertel ik je er graag meer over.

CVI is voor niemand hetzelfde

CVI (cerebrale visus stoornis) is een stoornis waarbij de verwerking van wat je ogen waarnemen en je hersenen verwerken niet goed verloopt. Hierdoor kun je last krijgen van allerlei uiteenlopende symptomen wat ervoor zorgt dat niemand met CVI dezelfde problemen ervaart: het is voor iedereen anders.

Hoe is het voor mij?

Ook voor mij is het iedere dag anders. Over het algemeen kan ik zeggen dat ik ’s ochtends meer zie dat ’s avonds. Hoe vermoeider ik ben des te minder ik ga zien, maar hoeveel ik zie, hangt ook van de drukte af. In een drukke omgeving zie ik minder dan in een rustige omgeving. Dit komt omdat mijn hersenen in drukke omgevingen te veel te verwerken krijgen en dat niet aankunnen en ik dus dingen niet meer zie.

Ook heb ik veel last van crowding; als er veel te zien is, dan raak ik het overzicht kwijt. En ik ga minder goed zien. Het fenomeen heet niet voor niets crowding. In grote menigte mensen verlies ik het overzicht en gaan voor mij dingen over elkaar heenlopen.

Maar ook bij lezen heb ik er last van. Hoe dan? Zoals in de onderstaande afbeelding, lees ik eigenlijk alles. Deze afbeelding gebruikte mijn AOB'er Wim Adam om uit te leggen wat crowding precies is. Letters gaan in elkaar overlopen en zoals je je kunt voorstellen, leest dat lastig. Het kost heel erg veel energie en ik verdwaal snel in teksten, sla regels over of lees regels dubbel.

 een tekst waar de letters heel dicht op elkaar zijn geplakt.

Hulpmiddelen

Omdat ik niet altijd alles goed zie en moeite heb met lezen, gebruik ik hulpmiddelen. Ik gebruik met name spraak en vergroting op mijn computer, zodat ik minder moeite hoef te doen om dingen te lezen. In het verkeer loop ik met een herkenningsstok, dan letten mensen op je en zijn ze er bewust van dat ik niet goed zie.  

Update artikel: 8-5-2017 en 13-2-2018

28 juli 2016Tags: CVI, club orange,