Wat kun je met welke leesvorm?

De verschillen bij digitale aangepaste schoolboeken

Het einde van het schooljaar nadert. Er wordt veel afgerond én de voorbereiding op het nieuwe schooljaar kan beginnen. Voor een leerling met een leesbeperking ontstaan er vragen. "In de webshop van Dedicon zie ik verschillende digitale producten voor leerlingen met een leesbeperking. Wat zijn de verschillen? Wat kan ik met welk product?"

Bij Dedicon Educatief zijn aangepaste schoolboeken te bestellen in verschillende vormen. Brailleboeken, voelbare tekeningen en A3-vergrotingen zijn geprinte producten. Maar de meeste aangepaste schoolboeken leveren we digitaal: gesproken boeken (DAISY), bestanden voor dyslexiesoftware (Alinea, ClaroRead, IntoWords, Kurzweil, Sprint, Read&Write, TextAid), fotoPDF-bestanden, EPUB en Edu-tekstbestanden. Maar wat zijn nu de verschillende gebruiksmogelijkheden van deze digitale producten? 

Producten en hun functies

Onderstaande tabel geeft inzicht in de gebruiksmogelijkheden van de aangepaste schoolboeken van Dedicon:

  Kenmerken Beluisteren Bewerken Bekijken

Gesproken schoolboek (DAISY)

 Alleen audio

 

 

FotoPDF-bestand

 Alleen afbeelding 

 

 

Edu-tekstbestand

 Alleen tekst

EPUB Tekst en afbeeldingen           ●          ●         ●

Dyslexiebestand

(Alinea, ClaroRead, IntoWords, Kurzweil, Sprint, Read&Write en TextAid)

 Tekst en  afbeeldingen

Beluisteren

Een gesproken schoolboek (DAISY) bevat alleen audio en is geproduceerd met een menselijke stem in een natuurlijke intonatie. De andere genoemde digitale producten zijn te beluisteren met de computerstem van de gebruikte software die de tekst omzet in spraak. 

Bewerken

Bij diverse bestanden is het mogelijk in het boek te werken, bijvoorbeeld door tekst in te vullen of te markeren. Een EPUB kan naar eigen voorkeuren worden ingesteld. Denk aan lettertypes en kleuren. 

Bekijken

Hiermee bedoelen we dat de tekst op het beeldscherm kan worden bekeken. Bij deze producten komen de opmaak en de bladspiegel overeen met die van het gedrukte boek. Een fotoPDF-bestand bevat alleen afbeeldingen van de pagina’s. Computerstemmen kunnen de inhoud ervan niet voorlezen, omdat de letters, cijfers en tekens geen tekst zijn maar een plaatje. Dit bestandstype is oorspronkelijk ontwikkeld voor lezers met een visuele beperking die de tekst op het scherm vergroten. Een Edu-tekstbestand bestaat uitsluitend uit tekst; er zitten geen afbeeldingen in. Dit bestandstype is oorspronkelijk ontwikkeld voor lezers met een visuele beperking die de tekst op hun computer lezen in combinatie met een brailleleesregel.

Vragen? Altijd bellen! 

En bij vragen, altijd bellen! Onze Klantenservice staat voor je klaar!  

Telefoon: (0486) 486 100 
Bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 - 16.00 uur 
E-mail: klantenservice@dedicon.nl 

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over het bestellen van aangepaste schoolboeken? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 1 juni 2021 Laatste update: 10 maanden geleden