goedekennis.nl >> Tips >> Dyslexiesoftware >> Tips voor SprintPDF-bestanden

Tips voor SprintPDF-bestanden

Werk jij met de dyslexiesoftware Sprint (Plus)? Dan hebben we voor jou een paar handige tips over de dyslexiebestanden voor de software Sprint. We hebben een collectie van duizenden schoolboeken beschikbaar die je kunt lezen en laten voorlezen met Sprint.

1. Openen van een dyslexiebestand voor Sprint

SprintPDF-bestanden van Dedicon kun je alleen openen in SprintPDF (versie 1.8.0.7 of hoger). Voordat je het bestand kunt openen, moet je het gedownloade zip-bestand eerst uitpakken. Als het programma Sprint geopend is, kun je kiezen uit ‘Sprint’, ‘SprintPDF’, ‘Sprinter’ en ‘Skippy’. Kies dan ‘SprintPDF’, klik op ‘Bestand’ en ‘Openen’. Let op: SprintPDF-bestanden openen niet in Adobe Reader, open het bestand altijd met SprintPDF. Zorg er ook voor dat je een up to date versie van Sprint hebt. Updates zijn verkrijgbaar bij Lexima.

2. Zelf bewerkingen toevoegen

Een Dedicon-bestand kun je zelf nog verder bewerken door bijvoorbeeld de leesvolgorde te veranderen of delen van de tekst niet voor te laten lezen. Als je het boek dan volgend jaar nog een keer wilt gebruiken, is het handig als je het door jou bewerkte bestand kan bewaren. Een bestand heeft alleen een licentie voor 1 schooljaar. Om deze het volgende schooljaar weer te kunnen gebruiken, bestel je het boek opnieuw in de catalogus en neem je contact op met de klantenservice. Zij zetten de nieuwe licentie dan om naar jouw oude bestand met je eigen bewerkingen. Een bestand verlengen kan praktisch zijn als je het boek meerdere schooljaren moet gebruiken of in het examenjaar stof van eerdere schooljaren nodig hebt. 

3. Sla het bestand eerst op

Als je het bestand op cd bestelt en wijzigingen wilt maken in het bestand, moet het bestand eerst op de computer opgeslagen worden. Dan kan er goed met Sprint gewerkt worden en kunnen er notities geplaatst worden.

4. Samenvatting maken (mp3)

Per pagina kun je een samenvatting maken van de gearceerde stukken tekst. Van de samenvatting kan je vervolgens ook een MP3-bestand maken. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een proefwerk moet leren en snel bepaalde stukjes tekst wilt beluisteren.

5. Pagina’s afdrukken

Pagina’s uit het SprintPDF-bestand kunnen afgedrukt worden. Makkelijk voor de leraar die jouw werk na moet kunnen kijken. De pagina van het boek worden lichtgrijs afgedrukt en de ingevulde antwoorden of notities worden in zwarte inkt afgedrukt. Dit is vanwege de bescherming van de auteursrechten van de uitgeverijen.

6. Vragen over het programma Sprint (Plus)

Voor vragen over het gebruik van Sprint (Plus) of een nieuwe update, kun je contact opnemen met de leverancier Lexima.

7. Even uitproberen?

Bekijk onze demobestanden en download ze. Probeer ze uit met een demoversie van SprintPDF.

3 augustus 2016Tags: dyslexiesoftware, sprint,