goedekennis.nl >> Schoolboeken >> Voelbare tekeningen >> Op de tast… speciale collectie themabanden

Op de tast… speciale collectie themabanden

Hoe leg je eigenlijk aan een blinde leerling uit hoe een bloesemboom eruitziet? Of wat het verschil is tussen een eik en een berk? Daarvoor maken we bij Dedicon voelbare tekeningen. Die horen meestal bij een lesmethode, maar er is ook een speciale collectie themabanden ontwikkeld: Op de tast...

In deze speciale collectie zijn allerlei voelbare tekeningen op thema gebundeld. Zo kunnen leerlingen met een visuele beperking diverse onderwerpen op de tast ontdekken. Of oefenen waar de hoofdsteden van de twaalf Nederlandse provincies liggen. De themabanden zijn zelfstandig te gebruiken, in de klas of thuis.

Bomen, vulkanen, letters en cijfers en meer

Je kunt niet alles om je heen zomaar op de tast ontdekken. Soms zijn dingen te groot, te ver weg, te gevaarlijk of te klein om te voelen. Of te abstract, zoals letters en cijfers. Als blinde leerling heb je daardoor vaak geen hoe iets er precies uitziet of hoe het in elkaar zit. De voelbare tekeningen in de tekeningenbundels maken dat wél duidelijk. In 'Op de tast…bomen'  kun je bomen voelen, welke vorm de bladeren hebben en wat voor vruchten een boom draagt. In de themaband over letters en cijfers wordt uitgebreid stilgestaan bij het alfabet en verschillende handschriften. In 'Op de tast…van 3D naar 2D' leer je zelfs hoe je 3D-voorwerpen kunt lezen (of uitleggen).

De speciale collectie themabanden is mogelijk gemaakt door de onderwijsexperts van Dedicon en inclusief uitleg, zodat leerlingen een duidelijke omschrijving krijgen van wat er is te voelen.

Bestel maar

De Op de tast-boeken zijn te bestellen in de webwinkel Educatief. Als gezegd: er zijn allerlei thema’s beschikbaar en ze zijn in te zetten voor diverse vakken en voor verschillende leeftijden. Tip: het is aan te bevelen om ook de bijbehorende Edu-tekstbestanden of brailleboeken te bestellen: de uitleg daarin leidt de handen door de tekeningen en is onmisbaar.  

18 april 2018Tags: voelbare tekeningen,