Aangepaste oefenexamens. Waar vind ik deze?

Goed voorbereid aan je examens beginnen

Zit je in het (voor)laatste jaar van het vmbo, havo of vwo? Dan ga je je voorbereiden op je eindexamen. Als je een leesbeperking hebt, vraagt dat extra voorbereiding. Je wilt volop kunnen oefenen. En je wilt ook vast kunnen uitproberen hoe het examen in aangepaste vorm wordt afgenomen. We hebben de mogelijkheden op een rij gezet.

Blinde en slechtziende leerlingen

 • Op de webpagina van EduVIP zijn oefenexamens voor blinde en slechtziende leerlingen te downloaden. Deze zijn geschikt voor blinde en slechtziende leerlingen die met een schermuitleesprogramma werken en worden ieder jaar aangepast.
 • Wil je een geprinte versie in braille of een voelbare tekening? Dan kun je bij Dedicon een productieverzoek indienen voor de examens en/of de tekeningen die je op EduVIP ziet staan. De kosten hiervan bedragen 4,95 euro per examen.
 • Daarnaast zijn via de website van Educatief diverse examenbundels verkrijgbaar in braille, als fotoPDF of vergroting. De kosten hiervan bedragen 4,95 euro per examenbundel.
 • En er zijn oefenexamens in audio beschikbaar. Welke dat zijn kun je bekijken in dit overzicht: Oefenexamens blinde en slechtziende leerlingen.pdf. Meer informatie staat in het kader onderaan de pagina.
  Deze losse oefenexamens in audio vallen buiten de gangbare collectie van de webshop en kunnen alleen via Klantenservice worden besteld. De kosten bedragen 4,95 euro per examen. 
 • Blinde en/of slechtziende examenkandidaten kunnen de Reken- en Taalexamens voor het MBO, de zogenaamde CEMBO, oefenen. Hiervoor zijn voorbeeldexamens beschikbaar op de website www.examenbladmbo.nl. Dedicon maakt zowel de voorbeeldexamens als de Centrale Examens toegankelijk voor CEMBO.

Leerlingen met dyslexie

 • Via de website van Educatief zijn diverse Examenbundels verkrijgbaar, zowel in gesproken vorm (DAISY) als voor dyslexiesoftware, zoals Alinea, ClaroRead, Kurzweil, TextAid en Sprint. Als je zoekt op “examenbundel” dan vind je een overzicht. Daarnaast kun je natuurlijk zoeken met het ISBN van de examenbundels die jouw school adviseert. Je betaalt hiervoor 4,95 euro per examenbundel. Let op: Met ingang van het examenjaar 2025 vervalt de optie voor DAISY ondersteuning voor dyslectische kandidaten en kan er alleen nog gebruik worden gemaakt van spraaksynthese als auditieve ondersteuning.
 • Naast de examenbundels kun je ook losse oefenexamens in gesproken vorm aanvragen bij de Klantenservice Educatief. Er is een overzicht van de beschikbare oefenexamens voor dyslectici in de niet aangepaste versie (oefenexamens Daisy dyslectici 2023 (XLS-bestand; niet-toegankelijke versie)). 
  Deze losse oefenexamens in audio vallen buiten de gangbare collectie van de webshop en kunnen alleen via Klantenservice worden besteld. De kosten bedragen 4,95 euro per examen. Meer informatie staat in het kader onderaan de pagina.

Tip

Zit je volgend schooljaar in het eindexamenjaar? Neem dan tijdig contact op met de examencoördinator van school om de mogelijkheden van een aangepast eindexamen te bespreken. Mochten er vragen zijn over examenbundels en oefenexamens in aangepaste vorm neem dan contact op met de klantenservice van Dedicon: klantenservice@dedicon.nl of via telefoonnummer 0486-486100, elke werkdag tussen 9.00 en 16.00 uur.
 

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste toetsen en examens? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Oefenexamens in audio bestellen?

In het overzicht wat hierboven staat zoek je het benodigde schoolniveau, vervolgens kies je het vak en in de kolommen zie je de beschikbare examens. Deze zijn aangegeven met een code. Als je een keuze hebt gemaakt, stuur je een mail naar klantenservice@dedicon.nl met als onderwerp “Oefenexamens audio”. Vermeld in de mail de code(s) van de examens die je wilt hebben.

Publicatiedatum: 16 oktober 2019 Laatste update: 1 month geleden