Toegankelijk lesmateriaal

Zelf aan de slag met toegankelijkheid

Om lesmateriaal te kunnen gebruiken, moet het toegankelijk zijn. Iedere leerling moet ermee kunnen werken. Maar hoe kun je als leerkracht lesmateriaal toegankelijk aanbieden? In welke vorm kun je informatie het beste presenteren? Hoe verbeter je de leesbaarheid van teksten? En wat zijn de mogelijkheden voor leerlingen met een leesbeperking (dyslexie of een visuele beperking) om het aangeboden materiaal te kunnen gebruiken. Met kleine aanpassingen kun je al een heleboel lesmateriaal zelf toegankelijk maken!

Stap voor stap toegankelijk maken

Je hebt leerlingen in de klas die slechtziend of blind zijn of dyslexie hebben. Voor hen moet je toegankelijk lesmateriaal maken. Dat is ook een van de aandachtspunten die is beschreven in de kaders van Passend Onderwijs.
We helpen je stap voor stap om zelf met toegankelijk lesmateriaal aan de slag te gaan!

Afbeelding
vrouw loopt in gele regenlaarzen weerspiegelend op de natte stoep

EPUB: de alles-in-1 leesvorm

Jongen luistert met behulp van zijn tablet zijn schoolboek.

EPUB: een digitaal schoolboek met toegankelijke tekst én beeld. Je kunt zelf kiezen welke leesvorm je gebruikt en past het naar wens aan. We nemen je graag mee in de wereld van EPUB! 

Zelf toegankelijk maken: beeld

Afbeelding
Amsterdamse gracht met herenhuizen eromheen

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Hoeveel meer zegt een video dan wel niet? Met wat aanvullende maatregelen, zoals alt tekst of audiodescriptie, kunnen blinde en slechtziende leerlingen ook informatie én plezier uit beeldmateriaal halen. En een hogere leeropbrengst.

TIP

Lesmateriaal in Word heeft als groot voordeel dat de tekst is aan te passen aan leesvoorkeuren. Bijvoorbeeld voor leerlingen die slechtziend zijn of dyslexie hebben, is het fijn dat ze de tekst kunnen aanpassen en lezen op de manier die bij hen past.

VRAAG HET DE EXPERT

Afbeelding
Hans Beerens, productmanager en expert toegankelijke informatie

Heb je een specifieke vraag over toegankelijk lesmateriaal? Onze expert Hans Beerens weet er alles van!

Poll

Zelf lesmateriaal toegankelijk maken, doe ik

Keuzen