Toetsen en examens

Leerlingen met een leesbeperking op toegankelijke manier toetsen

Voor leerlingen met een leesbeperking is het belangrijk dat hun schoolboeken in aangepaste vorm beschikbaar zijn. Zo ook moeten toetsen en examens toegankelijk zijn als je een visuele beperking, dyslexie of andere leesbeperking hebt. Maar wat moet je als docent regelen voor leerlingen met een leesbeperking die examen moeten doen? Waar vind je aangepaste oefenexamens? Of hoe kun je leerlingen met dyslexie op een toegankelijke manier toetsen?

Wat moet je regelen rond het CSE?

Afbeelding
leerlingen in een lokaal doen examen

Bij de begeleiding van leerlingen met een leesbeperking hoort ook een goede organisatie van hun examenjaar. Wat moet je als onderwijsprofessional allemaal regelen?

Bekijk hier de meest gestelde vragen en antwoorden.

Toegankelijke toetsen
Afbeelding
meisje in de klas maakt een toets

Doorstroomtoetsen voor schoolverlaters

Elk jaar moeten leerlingen in groep 8 de doorstroomtoets doen. Voor leerlingen met dyslexie of een visuele beperking past Dedicon de doorstroomtoetsen van Cito en van Bureau ICE (IEP-doorstroomtoets) aan.

Toegankelijke toetsen

Hoe ontwikkel je een toets voor leerlingen met dyslexie?

Wanneer de toetsing niet op een toegankelijke manier gebeurt, blijft een belangrijk obstakel bestaan: leerlingen met een leesbeperking zoals dyslexie, kunnen in veel gevallen dan nog steeds niet laten zien wat ze weten en wat ze kunnen. Dyslexie-expert Mieke Urff geeft tips!

EXAMEN SCHEIKUNDE

Afbeelding
gekleurd scheikundig molecuul

Doe je als blinde leerling examen in het vak scheikunde? Dit zijn de exameneisen. 

VRAAG VAN DE MAAND

Afbeelding
potlood op papier met wiskundige sommen

Aangepaste oefenexamens

Als je een leesbeperking hebt, vraagt het eindexamen extra voorbereiding. Maar waar vind je aangepaste oefenexamens? We hebben het op een rij gezet.

GESLAAGD!
Afbeelding
jongen doet eindexamen samen met enkele klasgenoten

Blind en examen doen. Hoe gaat dat?

Blind zijn hoeft je er niet van te weerhouden je schooldiploma te halen. Niels is blind en deed examen. Hij deelt zijn ervaringen.

Poll

Het regelen van aangepaste toetsen en examens

Keuzen