Bèta-vakken

Wiskunde en scheikunde leren met een visuele beperking

Wiskunde, scheikunde, natuurkunde, informatica. Bij deze bèta-vakken worden wiskundige modellen en formele logica toegepast. En dikwijls krijgen studenten de opdracht experimenten uit te voeren om iets te testen of te toetsen. Maar wat nou als je blind bent? Ook leerlingen met een visuele beperking kunnen bèta studeren. Dat maakt Dedicon mogelijk. Bijvoorbeeld met aangepaste structuurformules. Of met wiskunde gemaakt voor de brailleleesregel.

Blind en wiskunde leren... kan dat wel?

krijtbord met twee wegwijzers, een met tekst 'MYTH' en de ander met tekst 'FACT'

Wiskunde leren met een visuele beperking, kan dat eigenlijk wel? Hoe leer je wiskundige formules als je blind bent? Wat als je een grafiek moet tekenen? En heeft iemand die blind is wel ruimtelijk inzicht? In dit artikel rekenen we af met vijf mythes rondom het volgen van het vak wiskunde als je blind bent. 

Tip

Afbeelding
studenten oefenen met moleculen

Leerlingen die scheikunde in hun vakkenpakket hebben, krijgen te maken met structuurformules. Maar hoe leer je die als je blind bent?

Voelbare structuurformules

Afbeelding
voelbare tekening van een structuurformule

ERVARING

Afbeelding
Jesse

Een bèta-profiel kiezen als je blind bent. Kan dat? Jazeker! Lees de ervaringen maar van Jesse. Hij ging voor een N&T-profiel.

VRAAG HET ONZE EXPERT

Afbeelding
Davy Kager is productmanager en expert in bèta-vakken

Wil je meer weten over bèta voor leerlingen met een visuele beperking? Onze expert Davy Kager weet er alles over!

Poll

Bèta studeren en blind zijn

Keuzen