Muziek

Muziek leren als je blind of slechtziend bent

Muziek maken is leerzaam én leuk! Tenminste, als je de muziek kunt maken waar je zelf van houdt. Dedicon biedt passende mogelijkheden en levert maatwerk voor mensen die blind of slechtziend zijn en muziek willen leren. Je krijgt hier antwoord op al je vragen over bladmuziek in braille, in gesproken vorm en in vergrote vorm. Klinkt als muziek in de oren, toch?
Bladmuziek in aangepaste vorm

Muziekdocent begeleidt leerling op de piano en helpt bij de vingerzetting.

Ben je een muzikant en heb je een visuele beperking? Of start je met het geven van muzieklessen aan blinde of slechtziende leerlingen? Wij hebben een overzicht voor je gemaakt met daarin de verschillende vormen van aangepaste muziek bij Dedicon, tips, websites en handige apps.

Braille bladmuziek leren

Muziekschrift leren hoort bij muziekonderwijs. Maar wat als je leerling blind is? Is het leren van braille bladmuziek moeilijk? En hoe begin je? Dedicon helpt je op weg.

Gesproken bladmuziek

Afbeelding
Leerling met koptelefoon speelt op keyboard

Onze collectie gesproken bladmuziek bestaat op dit moment vooral uit klassieke werken. Voor piano, gitaar, orgel en zang, zowel voor beginners als gevorderden. Lees hoe het werkt en vraag meteen een proefexemplaar aan!

Vergrote bladmuziek

Dedicon kan jouw bladmuziek vergroten en op papier printen. Dat kan met ieder muziekstuk. Dedicon maakt vergrotingen van bladmuziek uit fysieke muziekboeken of bladmuziek in digitale vorm. Maar wist je dat dit ook zelf kunt doen?

Braille bladmuziek? Gewoon doen!
Afbeelding
Lieke bespeelt de piano. Op de lessenaar staat een boek met braille bladmuziek.

We spraken met een leerling, een docent en de makers over braille bladmuziek. Wat kan braille bladmuziek bijdragen aan het maken van muziek? Ze vertellen je er graag over:

Help!

Is het muziekstuk van jouw favoriete artiest niet in de juiste muziekvorm aanwezig in onze collectie? Je kunt een productieverzoek indienen op naam van een gebruiker met een visuele beperking en als het voor educatief of beroepsmatig gebruik is. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Neem dan even contact op met onze klantenservice: (0486) 486 100

Wil je hulp van een ervaringsdeskundige met vragen over het aanleren van braille bladmuziek of hoe in contact te komen met een muziekdocent? Deze externe helpdesk kan je verder helpen. Ze zijn te bereiken via een speciaal e-mailadres. 

Muziek plezier begint hier!

Veel leerlingen, ouders en muziekdocenten zijn nog niet op de hoogte van de mogelijkheden van aangepaste muziek. En dat is jammer, want wat is er nou leuker dan muziek maken van je idool?  Julian, onze muziekexpert, vertelt je graag over alle mogelijkheden! Wil je meer weten? Stuur een berichtje! 

Gratis pakket

Ontvang je graag posters, flyers en braillebrieven om leerlingen, ouders of (muziek)docenten te wijzen op de mogelijkheden op gebied van aangepaste muziekvormen? We sturen je graag een gratis pakket toe! Laat je je gegevens hier achter?