Audiodescriptie bij educatieve video’s

Toegankelijke video’s in digitale lesmethoden

Educatieve video’s kunnen een aanvulling zijn op de reguliere leerstof. Soms leggen de video’s iets nog een keer uit, maar dan op een andere manier. Of ze geven extra verdieping op de leerstof of laten een praktische toepassing van de theorie zien. Voor leerlingen met een visuele beperking zijn deze video’s pas echt te gebruiken om te leren als ze zijn voorzien van audiodescriptie. Maar hoe kom je aan zo’n toegankelijke video? En hoe gebruik je het?

Met audiodescriptie kunnen blinde of slechtziende leerlingen de inhoud van een video beter volgen. Bijvoorbeeld omdat de acties in de video  door een stem worden toegelicht. Of de plek van de acties wordt beschreven. Daarom maakt Dedicon audiodescriptie bij video’s in online lesmateriaal. Hierdoor kunnen leerlingen meteen meedoen met alle andere leerlingen en missen ze geen relevante visuele informatie.

De audiodescriptie kan in de klas beluisterd worden via een koptelefoon, maar ook met de brailleleesregel meegelezen worden. Dedicon werkt de audiodescriptie bij video’s namelijk eerst uit in tekst . Een player kan vervolgens de tekst op de juiste momenten voorlezen met een computerstem. Dedicon zorgt er steeds voor dat de audiodescriptie goed getimed is; het is alleen hoorbaar in natuurlijke pauzes in de video. Zo blijft de originele audio intact; de dialogen blijven goed te verstaan, alsook eventuele muziek en alle andere oorspronkelijke geluiden. 

Educatieve video’s met audiodescriptie bestellen en gebruiken

Voor audiodescriptie bij educatieve video’s kun je dus terecht bij Dedicon. Deze video’s met audiodescriptie zijn altijd onderdeel van een digitale lesmethode en van het aangepaste schoolboek dat je bestelt. Ze zijn dus niet ‘los’ verkrijgbaar. 
Heb je een visuele beperking dan kun je digitale leermethodes bij Dedicon Educatief aanvragen via een productieverzoek. Bevat een bestelde titel een of meer video’s, dan bekijkt Dedicon eerst of ze nodig zijn voor het leren. Zo ja, dan onderzoeken we of het mogelijk is de video’s van audiodescriptie te voorzien. 

Is je bestelling gereed? Dan kom je via een link in het aangepaste schoolboek bij de video met audiodescriptie. De video kun je in een besloten omgeving afspelen met de Able Player. Dat is een handige, toegankelijke player met sneltoetsen voor afspelen, pauzeren, audiodescriptie aan- en uitzetten, voor- en achteruit spoelen, het geluidsvolume aanpassen, enzovoorts. Met de Able Player hoor je de originele audio en de audiodescriptie die met een synthetische stem wordt voorgelezen. Het is ook mogelijk om mee te lezen met de brailleleesregel.

Zelf zien hoe het werkt?

Hieronder zie je enkele schermafbeeldingen met toelichting van de belangrijkste functies van de Able Player. In het voorbeeld is een video van het Nieuw Land Erfgoedcentrum gebruikt.

Schermafbeelding aan- en uitzetten:

Schermafbeelding Able Player: aan en uitzetten
Toelichting: De player bevat een afspeelknop (playbutton), knoppen om te herstarten, versnellen en vertragen en een ruimte waar de tekst van de audiodescriptie zichtbaar is. 

 

Schermafbeelding sneltoetsen en voorkeuren toetsenbord:

Schermafbeelding Able Player: toetsenbord sneltoetsen
Toelichting: het menu ‘voorkeuren toetsenbord’ legt uit hoe je de Able Player met sneltoetsen kunt bedienen. Je kunt zelf voorkeuren aangeven. Daarnaast bevat het een overzicht met huidige toetsenbord-sneltoetsen. Alt + control + S is bijvoorbeeld herstarten.


Schermafbeelding voorkeurinstellingen ondertitels:

Schermafbeelding Able Player: Voorkeuren ondertitels
Toelichting: in het menu ‘voorkeuren voor ondertitels’ kun je aangeven welke positie, lettertype, grootte en kleur tekst je wilt gebruiken.
Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over een productieverzoek voor audiodescriptie? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Meer weten over audiodescriptie?

Publicatiedatum: 8 september 2021 Laatste update: 9 maanden geleden