Audiodescriptie in de klas

Toegankelijke video’s in je lesmethode

Educatieve video’s met audiodescriptie zijn een aanvulling op de reguliere leerstof. Net zoals de video’s in een methode ook bedoeld zijn voor de leerlingen die geen visuele beperking hebben. Soms leggen de video’s iets nog een keer op een andere manier uit en soms leggen ze nog een aanvulling op de leerstof uit of laten een leuke toepassing van de leerstof in de praktijk zien. Maar hoe werkt het? En hoe kom je er aan?

Video’s voor iedereen 

Leerlingen met een visuele beperking mogen de extra uitleg of toelichting in een educatieve video niet worden onthouden. Daarom maakt Dedicon video’s toegankelijk met behulp van audiodescriptie. De leerling kan de video bekijken op het moment dat hem of haar uitkomt. Het kan ook tegelijk met de andere leerlingen omdat de lengte van de video niet verandert en de audiodescriptie op de brailleleesregel kan worden meegelezen of kan worden beluisterd via een koptelefoon. 

Voor video’s die onderdeel zijn van een educatieve methode, kun je terecht bij Dedicon. De audiodescriptie bij de video wordt uitgewerkt in tekst en in de player voorgelezen met een synthetische stem. Dedicon zorgt ervoor dat de audiodescriptie goed getimed is, zodat deze niet door de originele audio in de video loopt en zodat goed te verstaan is wat er wordt verteld. 

Hoe kom je eraan?

Educatieve video’s met audiodescriptie zijn niet apart verkrijgbaar bij Dedicon Educatief. Ze zijn onderdeel van een methode en dus ook onderdeel van het schoolboek dat je bestelt in Edu-tekstbestand of EPUB. Wanneer je een visuele beperking hebt, kun je boeken of digitale leermethodes aanvragen als productieverzoek en vervolgens bestellen bij Dedicon die je nodig hebt voor je studie. Wanneer er in deze titels één of meerdere video’s zitten, gaat Dedicon bekijken of deze nodig zijn en of we deze kunnen voorzien van audiodescriptie. In het Edu-tekstbestand of EPUB staat vervolgens een hyperlink naar de video op het punt waar de video in de digitale methode of als verwijzing in het originele schoolboek ook staat. 

De hyperlink verwijst naar een inlogpagina, waar je als gebruiker van Dedicon Educatief kunt inloggen met je gebruikersaccount. Na inloggen kom je bij de video met audiodescriptie in de Able Player. Deze player is toegankelijk en bevat sneltoetsen waarmee je de video kunt pauzeren, afspelen, audiodescriptie aan- en uitzetten, voor- en achteruit spoelen, het geluidsvolume aanpassen, enzovoorts. Hieronder enkele schermafbeeldingen waar de mogelijkheden binnen de Able Player te zien zijn. In het eerste voorbeeld is een afbeelding gebruikt van een video van het Nieuw Land Erfgoedcentrum.

Schermafbeelding aan- en uitzetten:

Schermafbeelding Able Player: aan en uitzetten
De player bevat een playbutton, knoppen om te herstarten, versnellen en vertragen en een ruimte waar de tekst uit de audiodescriptie zichtbaar is. 

 

Schermafbeelding sneltoetsen en voorkeuren toetsenbord:

Schermafbeelding Able Player: toetsenbord sneltoetsen
In het menu voorkeuren toetsenbord wordt uitgelegd dat de mediaplayer met toetsenbord sneltoetsen bestuurd kan worden. Je kunt zelf voorkeuren aangeven, daarnaast bevat het een overzicht met huidige toetsenbord sneltoetsen. Alt + control + S is bijvoorbeeld herstarten.

 

Schermafbeelding voorkeurinstellingen ondertitels:

Schermafbeelding Able Player: Voorkeuren ondertitels
In het menu voorkeuren voor ondertitels kun je aangeven welke positie, lettertype, grootte en kleur tekst je wilt gebruiken. 

 

Meer weten over de productie?

De eerste stap in de productie is bepalen of het nodig is om de video te voorzien van audiodescriptie. Niet alle video’s hoeven te worden voorzien van audiodescriptie. Soms zijn ze immers al toegankelijk doordat een voice-over de kijker al meeneemt in wat er gebeurt op het beeld, of omdat er in de tekst een uitleg is die overeenkomt met de beelden in de video. 
In stap twee wordt bepaald of het ook mogelijk is om audiodescriptie toe te voegen aan de video. In sommige video’s wordt namelijk zo veel gepraat of is er bijvoorbeeld belangrijke muziek te horen, dat het niet mogelijk is om daar tussen nog audiodescriptie te laten horen. De video kan dan beter op een andere manier toegankelijk gemaakt worden.
Wanneer de video door stap 1 en 2 is, begint de volgende stap. Namelijk bepalen wat er wel en niet beschreven gaat worden in de audiodescriptie. Audiodescriptie betekent het beschrijven van beelden in audio zonder interpretatie. Of iets wel of niet beschreven wordt, op welke manier er beschreven wordt en wat de lengte is van de beschrijving, is afhankelijk van een aantal factoren. Namelijk het doel en de identiteit van de bron waar de video bij hoort, de tekstsoort en inhoud van de tekst bij de video en de doelgroep waar de tekst en de video voor bedoeld is. 

We helpen je graag verder!

De klantenservice van Dedicon

Heb je een vraag over een productieverzoek voor audiodescriptie? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 8 september 2021 Laatste update: 4 weken geleden