Braille en nieuwe technologieën

Welke braille-innovaties zijn er op de markt?

Als je ‘braille tablet’ invult bij Google, verschijnen er tal van innovaties: tablets met pinnetjes of folie dat kan opbollen of nog andere innovaties, waarop meerdere regels braille tegelijk kunnen worden weergegeven. Het lijkt vaak of producten al beschikbaar zijn of dat ze heel snel op de markt zullen komen, maar de weg naar de (Nederlandse) markt is voor veel innovaties een erg lange. We noemen er een paar om je een idee te geven.

Tablets met tastbaar braille

In de Verenigde Staten wordt door de Universiteit van Michigan gewerkt aan een tablet die tastbaar braille weergeeft. Het Engelstalige filmpje (uit 2015) laat hieronder zien wat hun idee hierbij is. Niet een regel braille zoals op de gangbare brailleleesregels, maar meerdere regels braille onder elkaar. 

De Blitab geeft niet alleen braille, maar ook afbeeldingen weer. Bekijk de video hieronder.

Tablets die afbeeldingen tactiel kunnen weergeven

De Graphiti is een soortgelijke innovatie, maar dan voor het voelen van afbeeldingen. De braillelabels die erbij kunnen worden geplaatst, hebben niet de standaard afmetingen voor braille. Doordat de puntjes op het apparaat twee verschillende hoogten kunnen hebben, kun je voor figuren rand en vlakvulling toepassen. Het mooie van dit apparaat is dat je deze ook aan andere devices kunt koppelen, zodat de Graphiti een vertaling maakt van wat het device registreert. Bijvoorbeeld de sterren die te zien zijn via een telescoop of microscoopbeelden. De verwachting was dat de Graphiti in 2019 op de markt zou zijn, maar die verwachting is niet waargemaakt.

Er zijn meer initiatieven geweest, onder andere met de bedoeling om direct afbeeldingen op het beeldscherm in voelbare vorm om te zetten. Een aantal ervan is weer van de markt verdwenen. Nog bestaand of in ontwikkeling zijn onder andere het meerregelige brailledisplay Hyperbraille, de Tactonom, Braille Pad, BliTab, Dot Pad en BlindPad.

Meerregelige brailledisplay: de Canute

De Canute is, zij het nog niet in Nederland, al wel verkrijgbaar. Het is een meerregelige brailleleesregel met 9 x 40 cellen. Dat is handig! Zo heb je als lezer meer overzicht dan wanneer je de ‘standaard’ brailleleesregel gebruikt. Bekijk het filmpje hieronder.

Kleinere en goedkopere brailleleesregels

Er zijn veel initiatieven om kleinere en goedkopere brailleleesregels op de markt te brengen. Een recent product dat al op de markt is, is de Orbit, een brailleleesregel met 14 cellen. 

De tijd lezen in braille

Nog kleiner: in Amerika zijn innovatieve horloges op de markt, zoals de Dot Watch. Deze smartwatch is voorzien van braille, heeft een aantal slimme functies en Bluetooth. Op de plek waar je normaal gesproken de wijzerplaat zou zien, is bij dit horloge ruimte voor zes karakters in braille. Die verschijnen via een mechanisch systeem dat puntjes omhoog duwt en van karakter verandert zodra de gebruiker het heeft gelezen. Het horloge laat in de meeste gevallen de tijd zien, maar dan wel in braille. Daarnaast kun je ook lessen in braille krijgen van het horloge.

Wat doet Dedicon met deze innovaties?

Dedicon volgt dit soort innovaties op de voet. We streven ernaar dat onze producten met de allernieuwste innovaties gelezen kunnen worden. Zo kunnen klanten de eventuele nieuwe mogelijkheden die deze innovaties bieden, direct benutten.

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over schoolboeken in braille? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

De Braille Autoriteit:

De Braille Autoriteit is een samenwerking van organisaties uit Vlaanderen en Nederland, die betrokken zijn bij het produceren en gebruik van braille. Deze organisaties willen werken aan heldere en toekomstbestendige standaarden en richtlijnen op het gebied van braille, zodat de kwaliteit van alle taaluitingen in braille wordt verbeterd. Meer informatie over onder andere de standaard en de werkgroepen is te vinden op hun website.

Publicatiedatum: 7 oktober 2019 Laatste update: 1 year geleden