De start van het eerste studiejaar voor Anne

Studeren als je slechtziend bent

Na mijn slagen is het dan zover: ik ga studeren. Ik ben Anne en na veel operaties aan mijn ogen heb ik blijvende schade opgelopen. Ik heb het meest last van dubbelzien. Er breekt voor mij een nieuwe periode aan: ik ga studeren! Ik neem jullie graag mee in mijn voorbereidingen.

Studiekeuze

Het was niet echt heel gemakkelijk om tot een studiekeuze te komen. Maar ik heb ‘m gemaakt. Ik ga archeologie studeren in Leiden. Ik heb er echt ontzettend veel zin in, omdat het mij een hele veelzijdige studie lijkt. De dagen van het proefstuderen en de matchingactiviteit hebben alleen nog maar bijgedragen aan het vergroten van mijn enthousiasme!

Anne

Ben ik er wel klaar voor? 

Ik heb mij vaak afgevraagd of ik wel klaar ben om naar de universiteit te gaan. Maar terwijl ik mij afvraag hoe ik ooit goede academische vaardigheden kan ontwikkelen, bedenk ik mij op hetzelfde moment dat ik hierom ook naar de universiteit ga: om dit soort dingen te leren. Verder kijk ik er erg naar uit om met gelijkgestemden college te volgen: mensen met dezelfde interesses. Wat was ik blij toen ik een toekomstig medestudent het woord 'Akkadisch' hoorde zeggen. Ik dacht: “Hoera, ik ben niet de enige die dat woord kent.” 

En al die literatuur? 

Tegelijkertijd vind ik sommige dingen nog wel erg spannend. De hoeveelheid literatuur bijvoorbeeld. De literatuur zelf is geen probleem (hoe meer hoe beter, zou ik zeggen), maar het lezen ervan kan nog wel eens een ding worden. Ook in het laatste schooljaar kon het voor flink wat stress zorgen als ik niet in staat was om te leren of lezen voor school. Hoe zal dit op de universiteit gaan? Krijg ik mijn lijsten op tijd? Hoe zit het met readers en artikelen? Zodra ik mijn boekenlijst heb, ga ik in ieder geval gelijk productieverzoeken indienen bij Dedicon

Ik moet ook echt goed op de verdeling van mijn energie gaan letten. Ik moet in totaal ruim vier uur reizen iedere dag en ik denk dat dit best vermoeiend gaat zijn. Dat moet ik zien te combineren met alle uren zelfstudie. Tegelijkertijd wil ik ook nog wel graag een sociaal leven naast de studie. Daarom hoop ik dat ik snel een kamer kan vinden in Leiden, maar op het moment gaat dat niet zo gemakkelijk. Wellicht is er meer aanbod over een paar maanden. Ik wacht rustig af. 

Uitzoekwerk voor de studie begint

Voordat de studie begint heb ik genoeg uitzoekwerk: leningen, studentenverenigingen enzovoort. Ik vind het heel leuk en spannend om, zo lijkt het haast wel, 'een nieuw leven' te beginnen, maar tegelijkertijd denk ik ook dat ik het vooral rustig aan ga pakken. Eerst maar eens zien hoe het eerste semester gaat en dan wordt het passen en meten om te zien welke aanpak het beste bij mij past. We gaan het zien. Ik heb er in ieder geval heel veel zin in.

Ben je benieuwd naar wat ze van de opleiding vindt?

Lees het artikel 'Schatzoeken met Anne'.

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over gesproken studieboeken? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 24 september 2019 Laatste update: 1 year geleden