Gesproken boeken versus dyslexiebestanden

Audio-ondersteuning voor leerlingen met een leesbeperking

Bij Dedicon hebben we verschillende leesvormen die ondersteuning bieden middels audio. Gesproken boeken en dyslexiebestanden zijn hier voorbeelden van. We krijgen vaak de vraag binnen: wat is nu eigenlijk het verschil tussen een dyslexiebestand en een gesproken boek?

Ondersteuning in audio

Je gebruikt gesproken schoolboeken of dyslexiebestanden voor extra ondersteuning bij het lezen. Zowel een gesproken boek als een dyslexiebestand leest de tekst uit het schoolboek voor. Voor mensen met een leesbeperking is de ondersteuning van audio ontzettend belangrijk. Door te luisteren naar een tekst, kunnen ze zich focussen op de inhoud. Niet alle moeite gaat zitten in het ontcijferen van de tekst zelf. Voor mensen die helemaal niet kunnen zien, is het zelfs de toegang tot de informatie. Audio vergemakkelijkt daardoor lezen. Dat betekent langer lezen, grotere stukken tekst en meer tekstbegrip! Zowel dyslexiebestanden als gesproken boeken bieden deze ondersteuning, maar niet op precies dezelfde manier. 

De verschillen: gesproken boeken vs. dyslexiebestanden

Gesproken boeken Dyslexiebestanden
Voor iedereen met een leesbeperking Voor leerlingen met dyslexie
17.500 gesproken school- en studieboeken in onze collectie 8.600 dyslexiebestanden in onze collectie
Menselijke stem met natuurlijke intonatie Computerstem
Alleen audio. Meelezen kan in je gewone boek of andere leesvorm van Dedicon Meelezen op je beeldscherm
Navigeer in je audiobestand en vindt gemakkelijk je weg in de audio Volg dezelfde structuur als het gewone schoolboek
Opdrachten maak je in je reguliere boek of andere leesvorm van Dedicon Vul de opdrachten in op de computer

Computerstem vs. menselijke stem

Een gesproken boek wordt voorgelezen door een menselijke stem. Dat luistert lekker door de natuurlijke intonatie. Ook worden alle woorden op de juiste manier uitgesproken, ook woorden uit een andere taal. Een dyslexiebestand wordt voorgelezen door de stem op je computer. Dat klinkt anders dan de stem van een echt mens en dat is soms even wennen, maar de stemmen worden over de jaren steeds beter. Vaak kun je kiezen uit verschillende stemmen. Nog niet alle buitenlandse woorden worden altijd goed herkend. 

Meelezen

Een dyslexiebestand is een digitaal bestand van je schoolboek. Het bestand ziet er precies hetzelfde uit, het enige verschil is dat je het boek op je beeldscherm leest. Je kunt dus lezen én luisteren tegelijk. Het handige is zelfs dat er een balkje meeloopt over het beeldscherm zodat je kunt zien waar je bent in de tekst. 

Een gesproken boek bestaat alleen uit audio. Wil je meelezen? We raden dyslectische leerlingen wel aan om mee te lezen met het gewone schoolboek. 

Structuur

We zorgen ervoor dat je gemakkelijk je weg kunt vinden in het audiobestand van het gesproken boek. Het is dus makkelijk om de juiste pagina te vinden, hoofdstuk en noem maar op. En net zoals in een gewoon boek kan je bladwijzers aanbrengen. Een dyslexiebestand ziet er natuurlijk net zo uit als een gewoon schoolboek en heeft dus precies dezelfde structuur. 

Opdrachten maken

Natuurlijk kom je ook opdrachten tegen in je boek. In je dyslexiebestand vul je gemakkelijk antwoorden in. In gesproken boeken kan dat natuurlijk niet. Daar heb je alsnog je gewone schoolboek voor nodig. Voor leerlingen die werken met een brailleleesregel kan het fijn zijn om een gesproken boek te combineren met een Edu-tekstbestand.

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over gesproken boeken of dyslexiebestanden of het bestellen daarvan? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 10 oktober 2019 Laatste update: 1 year geleden