Karaokelezen: tegelijk luisteren en lezen

Lezen voor de lijst leuker en makkelijker

Als je dyslexie hebt, is het lezen van lange stukken tekst een behoorlijke uitdaging. Toch moet ook jij boeken lezen voor de leeslijst. Hoe los je dat op? Door te luisteren én lezen, tegelijkertijd! Met Karaokelezen kun je je beter concentreren op de inhoud en je wordt niet zo moe van het lezen.

een jongen ligt voor een laptop met een koptelefoon op het hoofd

Wat is karaokelezen?

Karaokelezen doe je met karaokeboeken. Dit zijn digitale boeken die gecombineerd zijn met de gesproken versie van het boek. Tijdens het lezen word je ondersteund door een karaokebalk, die meeloopt met de tekst die tegelijkertijd wordt voorgelezen door een menselijke stem. Je kunt dus per woord zien waar je op de bladzijde bent als het boek wordt voorgelezen! Daarnaast kun je de snelheid van de voorlezer en de lettergrootte van de tekst zelf naar wens aanpassen. Zo kun je dus meelezen op jouw manier!

Waar kun je dan karaokelezen? 

Jongeren en kinderen met bijvoorbeeld dyslexie kunnen terecht op de website van Passend Lezen. En dat is gratis voor alle jongeren tot 18 jaar met een leesbeperking!

De collectie 

Op dit moment bestaat de collectie van Karaokelezen uit meer dan 300 titels, die bijna allemaal worden besproken op Lezenvoordelijst.nl. Bekende boeken zoals Joe Speedboot, Het Diner, De Hongerspelen en Bonita Avenue zijn nu veel makkelijker te lezen als je dyslexie hebt. Er zijn zowel titels voor onder- als bovenbouw en in verschillende talen.

Op Lezenvoordelijst.nl staat aangegeven of het boek dat jij zoekt, beschikbaar is als karaokeboek. Er is hiervoor namelijk een extra opmerking geplaatst mét een verwijzing naar karaokelezen.

Onderzoek 

Karaokelezen is ontwikkeld door Dedicon die ook onderzocht wat jongeren met dyslexie er nou eigenlijk van vinden. Zij noemen de volgende voordelen:

  • de (menselijke) stem ondersteunt het verhaal door de emotie, daardoor begrijp je het verhaal beter;
  • je kunt lezen en luisteren afwisselen;
  • je hoeft niet steeds terug te lezen om te snappen wat er staat, je volgt de rode draad beter;
  • je kunt sneller lezen door de voorleesstem;
  • je kunt een koptelefoon gebruiken om rustig te lezen. Vooral handig in de klas; 
  • je hebt verschillende keuzemogelijkheden (zoals voorleestempo en lettergrootte).

Leesgame Yoleo

Lezen leuker maken voor kinderen van 8-12 jaar? Zij kunnen karaokelezen met Yoleo. Een online leesgame die jonge kinderen stimuleert om leeskilometers te maken. Gratis voor alle kinderen met een bibliotheekpas.

Publicatiedatum: 4 januari 2021 Laatste update: 1 year geleden