goedekennis.nl >> Dossiers >> Toetsen en examens >> Waar vind je aangepaste oefenexamens?

Waar vind je aangepaste oefenexamens?

""

Zit je in het (voor)laatste jaar van het vmbo, havo of vwo? Dan wordt het tijd om je voor te bereiden op je examens. Als je een leesbeperking hebt, vraagt dat extra voorbereiding. Je wilt kunnen oefenen en testen hoe je kennis is. Maar je wilt ook kunnen uitproberen hoe het examen wordt afgenomen in aangepaste vorm. Ieder jaar komen daar vragen over binnen. In dit artikel zetten we het allemaal op een rijtje.

Blinde en slechtziende leerlingen

Voor blinde en slechtziende leerlingen die met een schermuitleesprogramma werken, worden ieder jaar examens aangepast. Die examens worden beschikbaar gesteld om mee te oefenen. Ook zijn er verschillende examenbundels beschikbaar. 

Waar?

  • Op de webpagina van Eduvip zijn oefenexamens voor blinde en slechtziende leerlingen te downloaden.
  • Wil je een geprinte versie in braille of een voelbare tekening? Dan kun je bij Dedicon een productieverzoek indienen voor het examen en/of de tekeningen die op Eduvip staan. De kosten hiervan bedragen 4,95 euro per examen.
  • Daarnaast zijn via de website van Educatief diverse examenbundels verkrijgbaar in braille, als fotoPDF of vergroting. Anders dan de examens op Eduvip zijn deze examens niet speciaal aangepast voor blinde en slechtziende leerlingen die met een schermuitleesprogramma werken. De kosten hiervan bedrage 4,95 euro per examenbundel.
  • Beschikbare losse oefenexamens in audio voor blinden en slechtzienden in een aangepaste versie staan in dit overzicht: Audio oefenexamens Daisy blinden en slechtzienden.pdf. In het overzicht zoek je het benodigde schoolniveau, vervolgens kies je het vak en in de kolommen zie je de beschikbare examens. Deze zijn aangegeven met een code. Als je een keuze hebt gemaakt, kun je een mail sturen naar klantenservice@dedicon.nl met als onderwerp “Oefenexamens audio”. Vermeld in de mail de code(s) van de examens die je wilt hebben. Deze losse oefenexamens zijn niet via de webshop verkrijgbaar. De kosten bedragen 4,95 euro per examen. 

Leerlingen met dyslexie 

Voor dyslectische leerlingen maken we toegankelijke examenbundels, en ook kunnen ze toegankelijke oude examens bestellen. 

Waar? 

  • Via de website van Educatief zijn diverse Examenbundels verkrijgbaar, zowel in gesproken vorm (DAISY) als voor dyslexiesoftware, zoals ClaroRead, Kurzweil, L2S, TextAid en Sprint. Als je zoekt op “examenbundel” dan vind je een overzicht. Daarnaast kun je natuurlijk zoeken met het ISBN van de examenbundels die jouw school adviseert. Je betaalt hiervoor 4,95 euro per examenbundel.
  • Naast de examenbundels kun je ook losse oefenexamens in gesproken vorm aanvragen bij de Klantenservice Educatief. Er is een overzicht van de beschikbare Audioexamens voor dyslectici in de niet aangepaste versie (Audio oefenexamens Daisy dyslectici.pdf). In het overzicht zoek je het benodigde schoolniveau, vervolgens kies je het vak en in de kolommen zie je de beschikbare examens. Deze zijn aangegeven met een code. Als je een keuze hebt gemaakt, kun je een mail sturen naar klantenservice@dedicon.nl met als onderwerp “Oefenexamens audio”. Vermeld in de mail de code(s) van de examens die je wilt hebben. Deze losse oefenexamens zijn niet via de webshop verkrijgbaar. De kosten bedragen 4,95 euro per examen. 

Tip

Zit je volgend schooljaar in het eindexamenjaar? Neem dan tijdig contact op met de examencoördinator van school om de mogelijkheden van een aangepast eindexamen te bespreken. Mochten er vragen zijn over examenbundels en oefenexamens in aangepaste vorm neem dan contact op met de klantenservice van Dedicon. Klantenservice@dedicon.nl of via telefoonnummer 0486-486100, elke werkdag tussen 9.00 en 16.00 uur.

5 februari 2018Tags: examen, passend onderwijs,