Gesproken boeken luisteren: software en apps

Ga voor de optie die het beste past

Gesproken school- en studieboeken bestel je bij Dedicon. Voor romans, kranten en tijdschriften kun je terecht bij Bibliotheekservice Passend Lezen. Al deze gesproken boeken zijn anders dan gewone luisterboeken omdat er een navigatiestructuur is aangebracht waardoor je altijd naar een pagina of hoofdstuk kunt springen. Maar ook bladwijzers kunt aanmaken en kunt versnellen en vertragen met behoud van goede geluidskwaliteit. Dat noemen we DAISY. Maar hoe speel je die boeken eigenlijk af en benut je alle mogelijkheden van deze boeken? In dit artikel bespreken we een aantal opties: van apps tot DAISY-spelers.

Met een app op je smartphone, tablet of chromebook

Welk apparaat heeft bijna iedereen altijd bij zich? Precies, een telefoon. Gesproken boeken kun je gemakkelijk beluisteren met een app. Op school werken veel leerlingen met chromebooks en ook daarop kun je apps installeren (via de Google Play Store) om gesproken boeken te beluisteren. Er zijn verschillende apps voor verschillende soorten boeken: LEX, de Voice Dream Reader en de gratis Passend Lezen-app.

Naam Welke boeken Besturingssysteem DAISY Kosten Download
LEX School- en studieboeken van Dedicon Android, iOS en ChromeOS Ja Gratis

Android

iOS

Passend Lezen-app Boeken, kranten en tijdschriften van Bibliotheekservice Passend Lezen Android en iOS Ja Gratis

Android

iOS

Voice Dream Reader Boeken van Dedicon en van Passend Lezen iOS en MacOS Ja € 24,99 (iOS), abonnement (MacOS)

iOS

MacOS

Op je computer 

Natuurlijk kunnen gesproken boeken ook worden beluisterd op een laptop of computer (zie voor Chromebooks de vorige paragraaf). Handig voor leerlingen die met een laptop werken bijvoorbeeld. 

Naam Welke boeken Besturingssysteem DAISY Kosten Download
Online player School- en studieboeken van Dedicon Online via de webwinkel van Dedicon Nee Gratis Niet nodig
EasyReader Boeken van Dedicon en Passend Lezen Windows Ja €55 Zie de Windows Store
AMIS* Boeken van Dedicon en Passend Lezen Windows Ja Gratis Download de Nederlandse versie op de website van Daisy
Players zoals Windows Media Player Boeken van Dedicon en Passend Lezen Windows/MacOS Nee Gratis niet van toepassing

*Let op: een nadeel van AMIS is dat het niet optimaal werkt in combinatie met Windows 10. Het programma is niet door Dedicon ontwikkeld, dus daar kunnen we helaas geen invloed op uitoefenen of support op geven. Met oudere versies van Windows werkt het goed! Probeer hoe het voor jou werkt.

Of beluister boeken met een DAISY-speler

Er zijn speciale apparaten ontwikkeld waarmee je een gesproken boek van Dedicon of Passend Lezen kan beluisteren. Zo’n apparaat heet ook wel een DAISY-speler. Een DAISY-speler heb je in verschillende formaten. Er zijn verschillende aanbieders voor alle vormen en maten DAISY-spelers. 

Naam Welke boeken Hoe? DAISY Meenemen?
DAISY-speler pocketmodel Boeken van Dedicon en van Passend Lezen Je zet een boek op een sd-kaartje of haalt het op met een internetverbinding Ja Ja, deze speler kun je makkelijk meenemen voor onderweg


Heb je vragen over DAISY-spelers en wil je weten welke bij jou past? Neem dan contact op met ervaringsdeskundige Gerda Schuddeboom, ze helpt je graag: gerdaschuddeboom@kpnmail.nl
 

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste schoolboeken bestellen? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Luisteren via de Online Player

Gesproken boeken die je in de webwinkel van Dedicon bestelt kun je voortaan direct afspelen via de Online Player. Handig, wanneer je wilt luisteren via een PC of laptop!

Publicatiedatum: 23 juni 2021 Laatste update: 7 months geleden