Audiodescriptie, wat is dat eigenlijk?

Film en video’s toegankelijk voor blinde en slechtziende leerlingen

Audiodescriptie is een gesproken beschrijving van bewegende beelden voor mensen die blind of slechtziend zijn. Bijvoorbeeld beelden uit scenes van een film, video of theatervoorstelling. Ze worden op beknopte wijze beschreven. Meestal gebeurt dit in de natuurlijke pauzes tussen de dialogen door. Door audiodescriptie toe te voegen kan iemand met een visuele beperking een serie, film of voorstelling beter volgen.

Ondertiteling voor doven en slechthorenden vinden we heel normaal; de knop CC (Closed Captions) wordt veelvuldig gebruikt, ook door mensen zonder gehoorbeperking om gesproken informatie toegankelijk te maken met tekst. Maar wie blind of slechtziend is mist belangrijke informatie over wat in bewegend beeld gebeurt. Hoe zien de personages eruit? Welke gezichtsuitdrukkingen hebben ze? Wat doen ze? Hoe ziet de omgeving eruit? Zelden zie je bij tv-programma’s en video’s een knop AD. Gelukkig zijn er positieve ontwikkelingen. Kijk bijvoorbeeld eens op de site allesoveraudiodescriptie.nl. Hier vind je niet alleen het complete aanbod films en series met audiodescriptie, ook voorstellingen, musea en andere events waarbij gebruik kan worden gemaakt van audiodescriptie. 

Audiodescriptie bij educatieve video’s

In digitale lesmaterialen zijn steeds vaker educatieve video’s opgenomen. Maar zonder goede audiodescriptie is de inhoud van deze video’s voor leerlingen met een visuele beperking vaak niet te gebruiken. Blinde en slechtziende leerlingen kunnen dan onvoldoende meedoen met de rest van de klas. Ook het leren wordt lastig. Gelukkig kunnen we daar iets aan te doen! Want inmiddels heeft Dedicon de nodige expertise opgebouwd met het produceren van kwalitatieve audiodescriptie.
Bij een aantal educatieve video’s is al audiodescriptie toegevoegd, maar nog niet bij alle educatieve video’s. Heeft een video uit een leeromgeving bij een educatieve titel nog geen audiodescriptie? In de webshop Dedicon Educatief kun je hiervoor een productieverzoek doen. Dedicon maakt dan audiodescriptie bij de betreffende video(s) in het online lesmateriaal. Weliswaar op voorwaarde dat dat ook mogelijk is.

Audiodescriptie zelf ervaren

Twee dezelfde fragmenten uit de film Titanic, zonder audiodescriptie (0.00 tot 0.49) en met audiodescriptie (0.49 tot 1.49), ervaren door iemand die slecht ziet. Ervaar zelf het verschil:

Een andere manier om audiodescriptie te ervaren is met Earcatch. Dit is een handige app die je gratis kunt installeren op je smartphone of tablet (iOS en Android). In de app kun je een film of serie selecteren die je wilt kijken. Je kunt dan de audiodescriptie downloaden en deze via bijvoorbeeld een koptelefoon tegelijk met de film of serie laten afspelen. De app zorgt er zelf voor dat de audiodescriptie precies gelijk loopt met wat er op het beeld te zien is.

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over een productieverzoek voor audiodescriptie? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen van Goede Kennis elk kwartaal in je mailbox.

Meer lezen over audiodescriptie

Publicatiedatum: 14 oktober 2019 Laatste update: 1 year geleden