EPUB: Wat kun je er mee?

Een leesvorm die je naar eigen wens kunt instellen

Wanneer je nog nooit een EPUB hebt gebruikt, vraag je jezelf af hoe dit eruitziet en wat je er allemaal mee kunt. En ben je al bekend met Edu-tekstbestanden of FotoPDF? Dan wil je vast graag weten wat EPUB nog meer te bieden heeft. Dedicon heeft een proefboek gemaakt om zo een indruk te geven van de verschillende functionaliteiten.

Een eerste indruk

Om een EPUB te kunnen gebruiken maakt Dedicon gebruik van de reader Bookshelf. Hoe je die kunt aanschaffen lees je in de webwinkel van Dedicon. We laten je graag wat voorbeelden uit het proefboek zien met behulp van screenshots. 

Voorbeeld inhoudsopgave 

Linksboven in het scherm vind je de inhoudsopgave. De inhoud van het boek kun je zo eenvoudig doorzoeken, je navigeert zo direct naar de juiste pagina in je schoolboek. Daarnaast onthoudt de reader waar je in de lesstof bent gebleven. 

Schermafbeelding EPUB-proefboek in Bookshelf. Links op het scherm staat een cirkel om de inhoudsopgave.

 

Voorbeeld lettergrootte aanpassen

Rechtsonder in het beeld kun je via de button 'Aa' gebruik maken van de mogelijkheid om het lettertype aan te passen. Daarnaast kun je ook de grootte van de tekst, kleuren of lettertypes veranderen zoals jij het prettig vindt werken. 

Schermafbeelding EPUB-proefboek in Bookshelf. Rechts onder staat een cirkel om Aa wat weergeeft dat daar onder andere de lettergrootte kan worden aangepast.


Voorbeeld voorleesfunctie

Rechtsonder in het scherm kun je via de button megafoon de tekst laten voorlezen. De leessnelheid is aan te passen naar eigen wens. 

Schermafbeelding EPUB-proefboek in Bookshelf. Rechtsonder staat een cirkel om de megafoon wat weergeeft dat daar zich de optie bevindt om de tekst voor te laten lezen

 

Voorbeeld arceren en notities

In EPUB-schoolboeken kun je delen van tekst arceren en notities toevoegen. Via de button 'Aa' rechtsonder in het scherm krijg je de mogelijkheid om te kiezen voor snelle markeringen. Wanneer je de tekst gearceerd hebt kun je, nadat je er op klikt, ook notities aan toevoegen. Vervolgens kun je via het notitieblok in één keer al je notities erbij pakken. Wel zo handig tijdens het studeren! 

Schermafbeelding EPUB-proefboek in Bookshelf. Rechtsonder staat een cirkel om 'Aa'. Te zien is dat met behulp van snelle markering de tekst groen gearceerd is.

 

Voorbeeld afbeeldingen 

De afbeeldingen in een EPUB zijn terug te vinden in de map Afbeeldingen. Hier kun je per hoofdstuk de afbeeldingen vinden met de mogelijkheid om ze te vergroten. Klik hiervoor op de loep. Vervolgens kun je de afbeelding in- en uitzoomen. 

Schermafbeelding EPUB-proefboek in Bookshelf. Links op het scherm staat een cirkel om de knop Afbeeldingen. In het overzicht van wiskunde zijn vier afbeeldingen te zien.

 

Proefboek

Wil je liever zelf aan de knoppen draaien? Bestel dan het gratis proefboek met een bestelaccount in de webwinkel van Dedicon. Na het bestellen ontvang je alle gegevens om een account aan te maken. 

EPUB: een demo

Meer weten over het gebruik? In deze demo bespreekt Frits Jongboom, AOB'er en ICT-deskundige bij VISIO het werken met 'Dedicon schoolboeken nieuwe stijl'. Hij vertelt alles over de functies in een EPUB-schoolboek met behulp van het proefboek van Dedicon. Op Eduvip.nl vind je meer informatie over het gebruik van EPUB boeken in school. 

Bekijk hier de demo: ‘Werken met Dedicon schoolboeken nieuwe stijl’.