Kleine stappen, snel vooruit!

Met weinig moeite help je álle leerlingen snel verder

Als lezen met de ogen moeilijk gaat, dan kan dat best op een andere manier. Bijvoorbeeld met de oren of de vingers of een combinatie daarvan. Als leerlingen teksten moeilijk weten te ontcijferen kan voorlezen hen helpen. En leerlingen die last hebben van overweldigende hoeveelheden informatie hebben baat bij een rustige opmaak, overzicht en structuur. Maar ja, wie heeft dat niet?

Voor leerlingen met een leesbeperking is toegankelijk en passend lesmateriaal van groot belang. Zo ook voor leerkrachten en begeleiders. Zelfredzame leerlingen die in staat zijn zelfstandig te werken hebben immers minder ondersteuning nodig. Kortom, waarom zou je het je leerlingen moeilijk maken? 

Slecht leesbaar en moeilijk bruikbaar lesmateriaal aanbieden is dan ook niet nodig. En in geval van digitaal lesmateriaal, waarom zou je extra drempels opwerpen als leerlingen met een leesbeperking gebruik maken van laptop, iPad of technologische hulpmiddelen? 
 

Kleine stappen, snel vooruit

Dedicon levert al jaar en dag schoolboeken in alternatieve leesvormen. Maar scholen en leerkrachten bieden leerlingen ook heel veel eigen lesmateriaal, nieuwsbrieven en rapporten. Niemand maakt dit bewust ontoegankelijk. Hier, op Goedekennis.nl, het kennisplatform van Dedicon, staat veel informatie om met weinig moeite lesmateriaal toegankelijk te maken. Kleine stappen, in smakelijke hapklare brokken. Daarmee kun je grote resultaten bereiken. Dit doet je vast denken aan de fameuze woorden van Neil Armstrong: ‘One small step for a man, one giant leap for mankind.’
 

Een voorbeeld: op excursie

Stel, je gaat met jouw leerlingen op excursie naar Terschelling en je geeft de leerlingen vooraf informatie over het eiland. Evelien heeft dyslexie en je wil haar er natuurlijk ook bij betrekken. Hoe pas je makkelijk de tekst voor haar aan? Hoe zorg je voor overzicht en een duidelijke structuur? Deze aanpassingen helpen niet alleen Evelien, ze zijn essentieel voor blinde en slechtziende leerlingen! Maar uiteindelijk zéér prettig voor alle leerlingen, met of zonder leesbeperking! 

Op Goedekennis.nl vind je talloze tips voor het aanpassen van lesmateriaal, gratis en voor niets. Je leert lesmaterialen te beoordelen op toegankelijkheid en deze zelf toegankelijk te maken. Met als resultaat dat iedere leerling in de klas kan meedoen en zo gelijke kansen krijgt. Ook leerlingen met een leesbeperking. Met slechts een paar kleine aanpassingen help je jouw leerlingen een stuk verder. Kleine stappen, snel vooruit! 

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste schoolboeken of het bestellen daarvan? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486