Koppenstructuur in Word: zo doe je dat

Beter navigeren en meer overzicht. Winst voor álle leerlingen!

Als leerkracht maak je veel teksten voor je leerlingen. Maar zijn die teksten wel goed leesbaar voor álle leerlingen? Ook voor de kinderen met een visuele beperking of dyslexie? Met een heldere koppenstructuur in je Word-bestand kom je al heel ver!
  • Uitvoerbaarheid:  Makkelijk
  • Voorwaarde: Microsoft Word op je computer 

Je kunt in Word een koppenstructuur aanmaken. Niet door koppen in de tekst vetgedrukt en groter te maken. Nee, door ze met stijlen te structureren. Dat doen wij bijvoorbeeld in onze Edu-tekstbestanden die verkrijgbaar zijn in onze webwinkel. Maar waarom zou je dat doen? Daar maak je het bestand toegankelijker mee. Leerlingen met een visuele beperking kunnen zo gemakkelijk door de tekst navigeren. En voor leerlingen met dyslexie geeft het overzicht. En eigenlijk vindt iedereen een tekst die goed gestructureerd en goed navigeerbaar is gewoon heel fijn. Doen dus! Het is ook nog eens heel makkelijk. 

Onder het startmenu in Word vind je het onderdeel 'stijlen'. Daarmee maak je koppen. In het filmpje hieronder (4:48 minuten) wordt het stap voor stap uitgelegd. 

Tekst-alternatief voor video:
Duur filmpje: 04:48 minuten. 
De ondertiteling kun je aan- en uitzetten in de YouTube-player bij Closed Captions (CC). 
[AUDIODESCRIPTIE: Op een wit vlak verschijnt in zwarte letters de tekst 'Hoe breng je structuur aan in een Word-document? Manager Toegankelijkheid Hans Beerens geeft uitleg bij de koppenstructuur in Word'. Daarnaast is het logo van Dedicon te zien en een afbeelding met allemaal 'koppen' van steen. 
Een Word-bestand over Terschelling staat open. Daarin ontbreken kopjes. Hans brengt de juiste koppen aan op de juiste plek met Stijlen in Word. Als hij dat heeft gedaan, laat hij het navigatiemenu zien en hoe je onder Verwijzingen een klikbare inhoudsopgave maakt. De video eindigt met een wit vlak waar de tekst 'Dedicon maakt het mogelijk' tevoorschijn komt.

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over Edu-tekstbestanden, aangepaste school- of studieboeken of het bestellen daarvan? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 14 oktober 2019 Laatste update: 1 year geleden