Schermlezers voor iedereen

Zelf ervaren hoe blinde leerlingen en studenten werken

Toegankelijkheid staat tegenwoordig duidelijk op de agenda van grote tech-bedrijven. Daarom hebben steeds meer apparaten, zoals smartphones, pc’s en laptops, een gratis ingebouwde schermlezer: volwaardige software die voorleest wat er op je scherm gebeurt. Deze ingebouwde schermlezers bieden iedereen, dus ook ‘ziende’ docenten en begeleiders, een mooie kans om zelf te ervaren hoe leerlingen met een visuele beperking werken.

Ingebouwde schermlezers

Als ouder of begeleider is een ingebouwde schermlezer de manier om te werken zoals mensen met een visuele beperking dat doen. Op de website van de verschillende platforms vind je uitgebreide handleidingen:

Platform Schermlezer
Microsoft: Windows

Verteller

Apple: Mac, iPhone, iPad, Apple Watch

VoiceOver

Google: Android

TalkBack

 

 

 

 

 

 

Als je doorhebt hoe het werkt kan je aan de slag: hoe navigeer je door een website heen? En door een tekstdocument? Wat kom je met de schermlezer niet tegen, terwijl je het wel op je beeldscherm ziet? En hoeveel handelingen moet je doen om ergens te komen? 

Het werken met een schermlezer zorgt voor begrip en maakt duidelijk waarom het nodig is om een website, een tekstbestand of een afbeelding toegankelijk te maken. In zijn algemeenheid, maar ook erg handig om iets specifiek te testen op toegankelijkheid. Natuurlijk betekent het niet dat als het toegankelijk is met een schermlezer, dat jouw website of document toegankelijk is voor iedereen. 

Schermleessoftware 

Gebruikers met een visuele beperking werken niet altijd met ingebouwde schermlezers, maar met meer geavanceerde schermlezers van andere leveranciers (zie tabel hieronder).

De geavanceerde schermlezers blijven vooralsnog populair onder deze gebruikers, simpelweg omdat het meer mogelijkheden biedt dan bijvoorbeeld Windows Verteller. Én omdat leerlingen gewend zijn aan de vele sneltoetsen en instellingen. Overstappen is daardoor lastig. Bovendien is het niet nodig: alle moderne schermleessoftware werkt goed met onze producten (Edu-tekstbestanden).

Schermlezer Kosten Uitvoer
JAWS Niet gratis, vergoeding mogelijk Spraak, braille
NVDA Gratis, open source Spraak, braille
SuperNova Niet gratis, vergoeding mogelijk Spraak, braille, vergroten
Verteller Gratis, ingebouwd Spraak, braille

Lekker mainstream

Toegankelijkheid wordt al met al steeds meer mainstream: een goede ontwikkeling. Of dit ook betekent dat geavanceerde software zoals JAWS, NVDA en SuperNova uiteindelijk niet meer nodig is, valt nog te bezien. Feit is wel dat de ingebouwde schermlezers je een mooie kans geven te ervaren hoe een blinde leerling eigenlijk werkt en studeert. Gebruik daarom eens Verteller, VoiceOver of TalkBack. 

Wil je gewoon eens horen hoe een schermlezer-stem klinkt? In de onderstaande YouTube-video hoor je een verscheidenheid aan stemmen:

Overigens geldt de opmars van toegankelijkheid niet alleen voor schermlezers. Wist je bijvoorbeeld dat er ook al sprekende wasmachines bestaan? Leuk weetje toch?

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste schoolboeken of het bestellen daarvan? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486