Zomerse leestips van onze experts

Een zomer lang leesplezier, hoe doe je dat?

De experts van Dedicon hebben praktische tips gedeeld. Maar de echte experts zijn de mensen uit de praktijk natuurlijk. Daarom hebben we ouders, verzorgers, leraren en leerlingen ook gevraagd of ze handige leestips willen delen. Nou, dat hebben we geweten! Onze mailbox stroomde over met allemaal leuke, goede tips. Zo blijf je wel lezen!

Tip 1

Samen lezen met je kind. Om de beurt een stukje. Maak expres ‘fouten’ bij het lezen. Verhaspel een woord, laat woorden weg, maak gekke woorden. Aandacht van je kind verzekerd! Bijkomend voordeel: Besef dat fouten maken niet erg is. Lezen wordt leuker!

Tip 2

Regel een tweede exemplaar van het boek en laat kinderen meelezen terwijl je zelf voorleest. 

Tip 3

In de zomervakantie heb je meer tijd, minder zin om te lezen en meer behoefte aan zakgeld. Een tip is om een oppasadres te vinden waar je ook kunt voorlezen aan jongere kinderen. Zo verdien je geld met lezen en doordat je een makkelijker boek kan kiezen, groeit je zelfvertrouwen!

Tip 4

Ga naar de bieb om zelf  en samen boeken uit te zoeken. Alle beetjes helpen!

Tip 5

Lezen is lezen toch? Laat ze regelmatig lekker iets bakken/koken, met recept om te lezen. Ook een stripboek, naar eigen keuze, doet het altijd goed!

Tip 6

Vooral veel karaokelezen!

Tip 7

'Gewoon' het ritme er in te houden. Elke dag na het eten een kwartiertje lezen en daarna voorlezen.

Tip 8

Alleen lezen is soms saai, dus wat is er dan beter dan samen lezen met vrienden en vriendinnen, of je broers en zussen? Vertel elkaar over het boek, wat was er spannend? Wat was een leuk boek? Zo stimuleer je elkaar om te lezen! 

Tip 9

Print een leesbingo, download 'Yoleo', lees veel voor, doe vooral alleen de leuke dingen en maak het nooit een 'moeten' in de vakantie!

Tip 10

Lees vooral wat je leuk vindt om te lezen op een plek waar je de rust kan vinden om je te concentreren op wat je leest. Dus een lekkere hangmat zou een superplek zijn om te lezen of te luisteren naar je luisterboek.

Op deze pagina vind je een overzicht van alle zomerse leestips! We wensen je een fijne zomer! 
 

Publicatiedatum: 10 juli 2023 Laatste update: 11 months geleden