Tips voor het leren van structuurformules

Zelf aan de slag met structuurformules

Aan de slag met de structuurformules? We geven je een aantal tips hoe je het beste de structuurformules leert te beschrijven en/of te tekenen.

(LET OP: dit betreft dus geen nieuwe scheikundemethode voor brailleleerlingen).

4 handige tips

  1. Begin bij het begin. Begin, ook als je al verder bent, met de alkanen. Daar leer je hoe het werkt en wen je aan het systeem.
  2. We leggen steeds uit wat je moet doen om ‘door het molecuul te lopen’ en alle onderdelen ervan te verkennen. Tip: bouw mee met een molecuulbouwdoos. Je kunt bijvoorbeeld ook klei en luciferstokjes gebruiken.
  3. Daarna beschrijven we de tekening. Tip: teken mee op je tekenset. Je kunt bijvoorbeeld ook wikkistix gebruiken.
  4. Tenslotte vertellen we of en zo ja hoe je het molecuul als formule kunt noteren. Handig: hier en daar vermelden we ‘wat je moet weten’: dat is vooral handig als je de structuurformules voor de (bij)les bestudeert. En soms beschrijven we wat je niet hoeft te weten voor het examen.

Leren in eigen tempo, waar en met wie jij wil

Je kunt de structuurformules op deze website bestuderen in je eigen tempo, voor of na de les, alleen of bijvoorbeeld met een bijlesleraar of klasgenoot. De bijbehorende informatie (uitleg van begrippen, eigenschappen van de stof, e.d.) vind je in je schoolboek. We hebben zo weinig mogelijk tekst toegevoegd. 

Als je de structuurformules in rubrieken 1 t/m 5 (voor havo/vwo) of 6 en 7 (voor vwo) in de aangegeven volgorde doorwerkt naast wat je op school leert, zul je alles goed kunnen volgen; daar is het ook voor bedoeld! Als je niets van scheikunde weet en eens wilt kijken hoe dit werkt, zul je dus elders extra (basis)informatie over koolstofchemie moeten lezen.