Twee zoons met dyslexie. Mariska Bauer vertelt

Met aangepaste schoolboeken zelfstandig werken

Jarenlang is ze klant bij Dedicon voor twee van haar zoons, Frans en Christiaan. Mariska Bauer bestelt bij Dedicon schoolboeken in aangepaste vorm. Daarmee kunnen zij hun schoolwerk goed doen, want beide zoons hebben dyslexie. Christiaan heeft daarnaast ook een visuele beperking en moeite met schrijven (dysgrafie). “We zijn er heel open over en vinden het belangrijk dat erover wordt gepraat”, vertelt Mariska.

Wanneer ontdekten jullie dat Christiaan en Frans dyslexie hebben?

“Al vanaf jongs af aan heeft Christiaan een visuele beperking en dysgrafie. Dat was toen nieuw voor ons en het betekende dat we dingen moesten leren en regelen. Op school bijvoorbeeld moesten er aanpassingen komen, zoals vergrote toetsen. Dat hij ook dyslexie heeft ontdekte hij zelf in havo 2; hij vond dat hij wel erg gekke fouten maakte. Bij zijn broer Frans was dyslexie al vroeg op de bassischool vastgesteld. We moesten vooral leren wat dyslexie is, wat het betekent en wat voor hulpmiddelen er zijn. Gelukkig werden we door de dyslexiebegeleider goed ondersteund. En we hebben zelf natuurlijk ook het internet afgespeurd.”

En wat moesten jullie allemaal regelen?

“Ik zorg voor de hulpmiddelen en boeken, zet de mapjes met schoolboeken klaar op hun laptops en hang aan de telefoon met school en hulpmiddelenleveranciers. Ja, als moeder van twee kinderen met een leesbeperking moet je gewoon zorgen dat alles klaarstaat aan het begin van het schooljaar. En och, ik heb uren geholpen hier aan de bar in de keuken. Ik heb samen met Frans geoefend en geoefend en geoefend.”

“Gelukkig kunnen beide jongens terecht bij Dedicon voor hun schoolboeken. En dat is ontzettend belangrijk: het geeft ze de kans om zelfstandig te kunnen werken. Beiden werken met een digitaal bestand in combinatie met de dyslexiesoftware  Kurzweil. Zo wordt de tekst voorgelezen, kunnen ze zelf meelezen en antwoorden invullen. En voor Christiaan kan zo de tekst van het boek ook worden vergroot, zodat hij ook kan lezen wat er staat. Zonder die digitale boeken en de software kunnen ze gewoon niet leren. Christiaan kan niet zonder laptop: hij heeft vergroting nodig en moet antwoorden kunnen typen. Volgend jaar wil hij rechten gaan studeren in Leiden. Wat daar bij komt kijken? Daar hebben we nog niet over nagedacht, dat komt nog wel. Maar gelukkig kunnen we bij Dedicon de boeken aanvragen die hij nodig heeft voor zijn studie.”  

Meer lezen over dyslexiebestanden en gesproken boeken voor leerlingen met dyslexie? Lees ons gratis magazine! 

Hoe zijn jullie ermee om gegaan?

“Vooral door er open over te zijn. Het erover te hebben met elkaar en met anderen. Je hoeft je nergens voor te schamen, als kind niet en als ouder niet. Een leesbeperking is niet iets dat overgaat, je kunt er alleen mee leren omgaan.”

Wat zou er nog beter geregeld kunnen worden?

“Het meeste was en is goed geregeld. Wel vind ik dat de dyslexiebegeleiding die vergoed wordt vanuit de verzekering veel te weinig is. Volgens mij is er echt meer uit kinderen met dyslexie te halen. Bijvoorbeeld als er meer begeleiding wordt vergoed. Ook het voorzien van hulpmiddelen door scholen kan worden verbeterd."

Nog tips voor andere ouders met kinderen met een leesbeperking?

“Ga ervoor! Ga staan voor je kind. Verzamel informatie, bij begeleiding, online en bij andere ouders van kinderen met dyslexie of een visuele beperking. En misschien nog wel belangrijker, wees er open over en schaam je niet!”
 

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over dyslexiebestanden of het bestellen daarvan? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen van Goede Kennis elk kwartaal in je mailbox.