goedekennis.nl >> Dossiers >> Braille, de basis >> Braille-autoriteit & braillestandaard

Braille-autoriteit & braillestandaard

Als het over spellingsregels gaat, kent iedereen het Groene boekje. Maar is er ook zo’n standaard voor braille? Zijn daar ook regels voor en welke dan?

Braillestandaard

Het antwoord is ja. Er is een zogeheten braillestandaard voor 6-puntsbraille. Voor 8-puntsbraille is die er nog niet. De braillestandaard is er sinds 2005, maar doordat deze niet gedeponeerd was, ontstonden toch verschillen. Daarom is in 2017 een nieuwe braillestandaard voor algemeen gebruik vastgelegd, die meer eenduidigheid biedt voor braillegebruikers in het Nederlandse en Vlaamse taalgebied. 

Braille-autoriteit

Het vaststellen van deze nieuwe braillestandaard, evenals van uniforme regels voor het printen van braille, was het eerste doel van de recent opgerichte Braille-autoriteit: een initiatief van onder andere Dedicon. De Braille-autoriteit is een belangrijk samenwerkingsverband dat zich bezighoudt met het creëren van standaarden voor het Nederlands (en Vlaamse) brailleschrift. En dat was ook hoog tijd, want er was in de afgelopen twintig jaar nauwelijks iets vernieuwd, terwijl de wereld (zeker de digitale) wel veranderde.

De Braille-autoriteit werkt ook aan een braillekeurmerk, deelt kennis over het brailleschrift en borgt de betrokkenheid van de braillegebruikers. Een ander doel is om nog ontbrekende standaarden, zoals voor 8-puntsbraille en voor wiskunde, scheikunde en natuurkunde te gaan ontwikkelen.

Bijzonder is dat aan de samenwerking zowel scholen, bibliotheken, belangenverenigingen en producenten meedoen.

3 juli 2018Tags: braillestandaard,