goedekennis.nl >> Dossiers >> Structuurformules met de brailleleesregel

Structuurformules met de brailleleesregel

Wist je dat er bij de NASA een chemisch fysicus werkt, die sinds zijn geboorte blind is? En die onder andere baanbrekend onderzoek heeft verricht op het gebied van brandwerende stoffen? Dat doet hij met natuurlijk met scheikunde. 

Goed dus om te weten dat je ook als blinde leerling scheikunde kunt kiezen! Bijvoorbeeld omdat je een NT-profiel wilt kiezen met oog op je vervolgopleiding. Er was nog wel een onderdeel van het vak dat Dedicon niet goed kon omzetten: organische chemie. De molecuulstructuren van koolwaterstoffen worden namelijk genoteerd als structuurformules. Dat zijn tekeningen waarin je niet alleen ziet uit welke atomen de stof bestaat, maar ook hoe die atomen aan elkaar gebonden zijn. Het is een verplicht onderdeel voor het eindexamen. In een project hebben we met mensen uit de praktijk geprobeerd een oplossing daarvoor te bieden: dit dossier is daarvan het resultaat. In een bijbehorende tekeningenband, lees je een manier om de structuren te tekenen.

Op de pagina's 1 t/m 7 vind je bijna 50 structuurformules. Het zijn de bouwstenen waarmee je ook complexere formules kunt lezen en noteren, welke methode er ook op school wordt gebruikt. We raden je aan de pagina's op volgorde door te nemen. Je begint bij de makkelijkere moleculen en duikt zo steeds verder de diepte in. Wil je meer achtergrondinformatie? Lees dan ook verder in de volgende artikelen:

  1. Welke structuurformules vind je hier?
  2. Hoe lees je een structuurformule?
  3. Eindexameneisen voor havo en vwo
  4. Blind en scheikunde. Kan dat wel?

We horen graag wat je vindt van dit dossier. Heb je aanvullingen, suggesties of vragen? Laat het weten. Mail naar goedekennis@dedicon.nl