6 tips om meer uit een Alinea-bestand te halen

Werken met Alinea heb je zo onder de knie

Voor wie gebruik maakt van de dyslexiesoftware Alinea in combinatie met onze dyslexiebestanden, hebben we een aantal handige tips.

Zorg dat je software up-to-date is

Bij Dedicon werken we met veiligheidsprotocollen. Om zo veilig mogelijk met jouw bestand te kunnen werken hebben we een overzicht gemaakt van de versie waarmee de dyslexiebestanden optimaal werken. Check dit goed! 

1. Open bestand met een stappenplan

Als je voor de eerste keer met een bestand in Alinea werkt, dan is dat soms best wat uitzoekwerk. Daarom maakten we een handig stappenplan. Download het stappenplan.

2. Zelf bewerken

Een dyslexiebestand van Dedicon kun je zelf nog verder bewerken. Je kunt de leesvolgorde van de tekst aanpassen, of ervoor kiezen om bepaalde delen van de tekst niet te laten voorlezen.  Je kunt ook woorden uit de tekst markeren met allerlei kleuren en antwoorden invullen of aantekeningen maken.

Wil je het bestand dat door jezelf is bewerkt volgend jaar nog een keer gebruiken? Omdat je het boek langer dan één schooljaar gebruikt bijvoorbeeld. Natuurlijk kan dat. Bewaar dan je bestand en bestel het boek opnieuw voor volgend schooljaar. Neem contact op met de klantenservice en zij zorgen ervoor dat de licentie naar je oude bestand met je eigen bewerkingen wordt omgezet. 

3.  Kies je drie apparaten

Onze dyslexiebestanden kun je op maximaal drie verschillende apparaten lezen in de dyslexiesoftware. De eerste keer dat je een bestand opent op een apparaat gaat de beveiliging in. Open je het bestand voor het eerst op een vierde apparaat? Dan opent het niet. Aan drie apparaten heb je gelukkig meer dan genoeg. Zorg ervoor dat je op je eigen computer of laptop thuis het bestand hebt geopend. Werk je op school op je eigen computer? Dan heb je geen extra apparaat nodig. Zorg er anders voor dat je op school op dezelfde computer of laptop mag werken als je aan de slag gaat met Alinea. Het derde apparaat kun je gebruiken in noodgevallen. Voor als je computer uitvalt, je ergens anders bent en toch moet leren voor die ene toets. En is drie apparaten echt te weinig, bijvoorbeeld omdat een computer is uitgevallen?

Neem dan contact op met onze klantenservice

4. Sla je bestand op!

Een dyslexiebestand kun je in de webshop van Dedicon downloaden. Eenmaal het bestand gedownload, blijft het maximaal 24 uur beschikbaar op de webwinkel. Ook kun je een dyslexiebestand op cd verkrijgen. Die krijg je dan thuisgestuurd. Zorg ervoor dat je het bestand ook opslaat. Dat is ook fijn als je wijzigingen wilt aanbrengen; zo heb je altijd nog het originele bestand. En wil je het bestand makkelijk meenemen? Sla het dan ook op, op een USB-stick. Je kunt dan altijd bij het bestand. 

5. Samenvatten

Per pagina kun je een samenvatting maken van de gearceerde stukken tekst. Van de samenvatting kan je vervolgens een Word-document maken. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld voor een proefwerk moet leren en snel bepaalde stukjes tekst bij elkaar wilt hebben. 

6. Afdrukken

Per pagina uit het Alinea-bestand kan er een afdruk worden gemaakt. Dat is makkelijk voor de leraar die jouw werk nakijkt. De pagina van het boek wordt lichtgrijs afgedrukt en de ingevulde antwoorden of notities worden in zwarte inkt afgedrukt. Dit is vanwege de bescherming van de auteursrechten van de uitgeverijen.
 

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over dyslexiebestanden? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486