6 tips om meer uit een ClaroRead-bestand te halen

Werken met ClaroRead heb je zo onder de knie

Voor leerlingen die gebruik maken van de dyslexiesoftware ClaroRead in combinatie met onze dyslexiebestanden, hebben we een aantal handige tips.

Zorg dat je software up-to-date is

Bij Dedicon werken we met veiligheidsprotocollen. Om zo veilig mogelijk met jouw bestand te kunnen werken hebben we een overzicht gemaakt van de versie waarmee de dyslexiebestanden optimaal werken. Check dit goed! 

1. Open bestand met een stappenplan

ls je voor de eerste keer met een bestand in ClaroRead werkt, dan is dat soms best wat uitzoekwerk. Daarom maakten we een handig stappenplan. 

Download het stappenplan.

2. Zelf bewerken

Een dyslexiebestand van Dedicon kun je zelf nog verder bewerken. Je kunt de leesvolgorde van de tekst aanpassen, of ervoor kiezen om bepaalde delen van de tekst niet te laten voorlezen. Ook antwoorden kun je invullen in de software en je kunt belangrijke woorden markeren in de tekst. 

Wil je het bestand dat door jezelf is bewerkt volgend jaar nog een keer gebruiken? Omdat je het boek langer dan één schooljaar gebruikt bijvoorbeeld. Dat kan! Bewaar dan je bestand en bestel het boek opnieuw voor volgend schooljaar. Neem contact op met de klantenservice en zij zorgen ervoor dat de licentie naar je oude bestand met je eigen bewerkingen wordt omgezet. 

3. Vreemde talen uitspreken

In de bewerkte dyslexiebestanden van Dedicon zijn taalmarkeringen aangebracht. Die werken helaas niet goed samen met de Claro Boeklezer. Wel kun je via de geavanceerde instellingen in de software snel switchen tussen meerdere talen uit je pakket. Hoe je snel kunt switchen zie je in dit filmpje van Woordhelder en lees je in onderstaande stappen:

  1. Open de ClaroRead Boeklezer
  2. Klik op ‘Opties’
  3. Klik op ‘Spraak Instellingen’
  4. Haal op het tablad ‘Grootste’ het vinkje weg voor ‘Gebruik de ClaroRead ins’
  5. Ga naar het tabblad ‘Geavanceerde’ en vink aan ‘Inschakelen secundaire talen’
  6. Klik op ‘OK’.
  7. Linksonder in beeld kun je door op de vlag te klikken snel switchen van voorleestaal.

4. Kies je drie apparaten

Onze dyslexiebestanden kan je op maximaal drie verschillende apparaten lezen in de dyslexiesoftware. De eerste keer dat je een bestand opent op een apparaat gaat de beveiliging in. Open je het bestand voor het eerst op een vierde apparaat? Dan opent het niet. Aan drie apparaten heb je gelukkig meer dan genoeg. 

Zorg ervoor dat je op je eigen computer of laptop thuis het bestand hebt geopend. Werk je op school op je eigen computer? Dat heb je geen extra apparaat nodig. Zorg er anders voor dat je op school op dezelfde computer of laptop mag werken als je aan de slag gaat met ClaroRead. Het derde apparaat kun je gebruiken in noodgevallen. Voor als je computer uitvalt, je ergens anders bent en toch moet leren voor die ene toets. En is drie apparaten echt te weinig, bijvoorbeeld omdat een computer is uitgevallen? Neem dan contact op met onze klantenservice

5. Sla je bestand op!

Een dyslexiebestand kun je in de webshop van Dedicon downloaden. Eenmaal het bestand gedownload, blijft het maximaal 24 uur beschikbaar op de webwinkel. Ook kun je een dyslexiebestand op cd verkrijgen. Die krijg je dan thuisgestuurd. Zorg ervoor dat je het bestand ook opslaat. Dat is ook fijn als je wijzigingen wilt aanbrengen; zo heb je altijd nog het originele bestand. En wil je het bestand makkelijk meenemen? Sla het dan ook op, op een USB-stick. Je kunt dan altijd bij het bestand. 

6. Samenvatten

In combinatie met het extra programma van ClaroRead, ClaroCapture, kun je ook samenvattingen maken van de teksten uit het boek. 

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over dyslexiebestanden? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486