6 tips om meer uit een Kurzweil-bestand te halen

Werken met Kurzweil heb je zo onder de knie

Voor wie gebruik maakt van de dyslexiesoftware Kurzweil 3000 in combinatie met onze dyslexiebestanden hebben we een aantal handige tips.

Zorg dat je software up-to-date is

Bij Dedicon werken we met veiligheidsprotocollen. Om zo veilig mogelijk met jouw bestand te kunnen werken hebben we een overzicht gemaakt van de versie waarmee de dyslexiebestanden optimaal werken. Check dit goed! 

1. Open bestand met een stappenplan

Als je voor de eerste keer met een bestand in Kurzweil werkt, dan is dat soms best wat uitzoekwerk. Daarom maakten we een handig stappenplan. Download het stappenplan. Daarin vind je ook hoe je de mobiele app van Kurzweil kunt gebruiken. 

2. Zelf bewerken

Een dyslexiebestand van Dedicon kun je zelf nog verder bewerken. Je kunt de leesvolgorde van de tekst aanpassen, of ervoor kiezen om bepaalde delen van de tekst niet te laten voorlezen. Natuurlijk kun je ook woorden uit de teksten markeren en antwoorden invullen of aantekeningen maken in de tekst.

Wil je het bestand dat door jezelf is bewerkt volgend jaar nog een keer gebruiken? Omdat je het boek langer dan één schooljaar gebruikt bijvoorbeeld. Natuurlijk kan dat. Bewaar dan je bestand en bestel het boek opnieuw voor volgend schooljaar. Neem contact op met de klantenservice. Onze medewerkers zorgen er dan voor dat de licentie naar je oude bestand met je eigen bewerkingen wordt omgezet. 

3.Studiebalk in Kurzweil 

In Kurzweil zit een Studiebalk. Die moet groen zijn, dat betekent dat de Studiebalk actief is. Daarin vind je onder andere de opties ‘kleefnotities’ en ‘tekstnotities’. Ontbreken deze opties? Kijk dan onder ‘hulpmiddelen’, kies voor ‘aanpassen’ en vervolgens voor ‘werkbalken’. Daar kan je de ontbrekende knoppen actief maken in de groene Studiebalk. Met deze opties kun je ook aantekeningen maken in je boek en antwoorden toevoegen. De kleefnotities kun je ook apart uit je boek halen zodat je die later kunt bestuderen voor bijvoorbeeld een proefwerk. 

4. Kies je drie apparaten

Onze dyslexiebestanden kun je op maximaal drie verschillende apparaten lezen in de dyslexiesoftware. De eerste keer dat je een bestand opent op een apparaat gaat de beveiliging in. Open je het bestand voor het eerst op een vierde apparaat? Dan opent het niet. Aan drie apparaten heb je gelukkig meer dan genoeg. Zorg ervoor dat je op je eigen computer of laptop thuis het bestand hebt geopend. Werk je op school op je eigen computer? Dan heb je geen extra apparaat nodig. Zorg er anders voor dat je op school op dezelfde computer of laptop mag werken als je aan de slag gaat met Kurzweil. Het derde apparaat kun je gebruiken in noodgevallen. Voor als je computer uitvalt, je ergens anders bent en toch moet leren voor die ene toets. En is drie apparaten echt te weinig, bijvoorbeeld omdat een computer is uitgevallen? Neem dan contact op met onze klantenservice

5. Sla je bestand op!

Een dyslexiebestand kun je in de webwinkel van Dedicon downloaden. Eenmaal het bestand gedownload, blijft het maximaal 24 uur beschikbaar. Ook kun je een dyslexiebestand op cd verkrijgen. Die krijg je dan thuisgestuurd. Zorg ervoor dat je het bestand ook opslaat. Dat is ook fijn als je wijzigingen wilt aanbrengen; zo heb je altijd nog het originele bestand. En wil je het bestand makkelijk meenemen? Sla het dan ook op, op een USB-stick. Je kunt dan altijd bij het bestand. 

6. Pagina’s afdrukken

Soms is het handig om pagina’s af te drukken. Bijvoorbeeld als je iets moet inleveren bij je leraar om na te kijken. Een pagina afdrukken kan niet vanuit Kurzweil zelf. Het kan wel vanuit het bijgeleverde (gratis) programma PrintKES (versie 5.0.0.). 

  1. Sla het bestand met uw notities eerst op.
  2. Ga naar 'Start' (links onder in beeld).
  3. Ga naar 'Sensotec'.
  4. Ga naar 'Print KES'.
  5. Kies het bewaarde bestand en open dat.
  6. Klik op 'Print'. Dan verschijnt het normale afdrukscherm en kan je printen.

De tekst uit het bestand wordt heel licht in grijstinten afgedrukt, alleen kleef- of tekstnotities die op de pagina aanwezig zijn. Dat is handig omdat je zo makkelijk je antwoorden in kunt leveren op papier.  De docent ziet dan in één oogopslag wat jij hebt ingevuld. In PrintKES kun je ook bestanden bekijken. 

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over dyslexiebestanden? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen van Goede Kennis elk kwartaal in je mailbox.