8 tips om meer uit een TextAid-bestand te halen

Werken met TextAid heb je zo onder de knie

Voor wie gebruik maakt van de dyslexiesoftware TextAid in combinatie met onze dyslexiebestanden, hebben we een aantal handige tips.

 Zorg dat je software up-to-date is

Bij Dedicon werken we met veiligheidsprotocollen. Om zo veilig mogelijk met jouw bestand te kunnen werken hebben we een overzicht gemaakt van de versie waarmee de dyslexiebestanden optimaal werken. Check dit goed! 

1. Open bestand met een stappenplan

Voor de eerste keer werken met een bestand in TextAid. Dat is soms best wat uitzoekwerk. Daarom maakten we een handig stappenplan.

Download het stappenplan

2. Zelf bewerken

Een dyslexiebestand van Dedicon kan je zelf nog verder bewerken. Je kunt de leesvolgorde van de tekst aanpassen, of ervoor kiezen om bepaalde delen van de tekst niet te laten voorlezen.  Je kunt ook woorden uit de tekst markeren met allerlei kleuren en antwoorden invullen of aantekeningen maken.

3. Licentie verlengen

Wil je het bestand dat door jezelf is bewerkt volgend jaar nog een keer gebruiken? Bijvoorbeeld, omdat je het boek langer dan één schooljaar gebruikt. Natuurlijk kan dat! Bewaar dan je bestand en bestel het boek opnieuw voor volgend schooljaar. Neem contact op met onze klantenservice. Wij zorgen ervoor dat de licentie naar je oude bestand met je eigen bewerkingen wordt omgezet. 

4. Vreemde talen uitspreken

In de bewerkte dyslexiebestanden van Dedicon zijn taalmarkeringen aangebracht. Die werken helaas niet goed samen met TextAid. Wel kun je via instellingen rechts bovenin je scherm snel switchen tussen meerdere talen uit je pakket.

5. Sla je bestand op!

Een dyslexiebestand kun je in de webshop van Dedicon downloaden. Eenmaal het bestand gedownload, blijft het maximaal 24 uur beschikbaar op de webwinkel. Ook kun je een dyslexiebestand op cd verkrijgen. Die krijg je dan thuisgestuurd. Zorg ervoor dat je het bestand ook opslaat. Dat is ook fijn als je wijzigingen wilt aanbrengen; zo heb je altijd nog het originele bestand. En wil je het bestand makkelijk meenemen? Sla het dan ook op, op een USB-stick. Je kunt dan altijd bij het bestand. 

6. Maak meelezen makkelijker

In TextAid zitten handige tools om het meelezen met de tekst makkelijker te maken. In het linkermenu ‘hulpmiddelen’ kun je kiezen voor een leesliniaal, en een andere tool om de overige tekst te maskeren. Dan is alleen dat stukje tekst in beeld dat jij graag wilt zien, bijvoorbeeld alleen de zin of de alinea. 

7. Pagina’s opslaan als mp3

Per pagina van het TextAid-bestand kun je de tekst als mp3 downloaden. Ga op de pagina staan waarvan je het mp3-bestand wilt maken en selecteer in het linker menu ‘downloaden als mp3’. Dit kan handig zijn wanneer je bijvoorbeeld een proefwerk moet leren en snel bepaalde pagina's wilt beluisteren. 

8. Pagina’s afdrukken

Het is (nog) niet mogelijk om een pagina uit het TextAid-bestand te printen. Wel is het mogelijk om een screenshot te maken van een pagina, deze in bijvoorbeeld Word in te voegen om te kunnen printen. Dit is makkelijk als de docent je werk moet nakijken.  

Nieuwe dyslexiebestanden

De komende tijd worden nieuwe dyslexiebestanden geproduceerd. Bekijk onze collectie en de lijst van titels in de webshop.

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over dyslexiebestanden? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486