Als AOB-er raak ik nooit uitgeleerd

Toke begeleidt leerlingen met een visuele beperking op reguliere scholen

Toke is AOB’er, voluit ambulant onderwijskundig begeleider, bij Koninklijke Visio. Ze begeleidt leerlingen met een visuele beperking die naar een reguliere basisschool gaan. Dat doet ze al zo’n dertig jaar met tomeloze energie en veel enthousiasme. Goede kennis was benieuwd naar de ins- en outs van haar vak en naar haar persoonlijke drijfveren.

Een inclusieve maatschappij

“Geïntegreerd onderwijs voor iedereen, dat is wat me drijft. Ik vind het belangrijk dat leerlingen met een visuele beperking regulier onderwijs kunnen volgen, omdat ze dan echt voorbereid worden op de maatschappij zoals die is. Ze leren functioneren in een ziende maatschappij en hun klasgenootjes leren om te gaan met mensen die een visuele beperking hebben. Het werkt dus twee kanten op.”

Geen enkele dag is hetzelfde

“Ik heb een ontzettend afwisselende baan. Ik begeleid zestien leerlingen met een visuele beperking die naar een reguliere basisschool gaan. Drie van deze leerlingen zijn blind. Bij hen ga ik in het begin wekelijks langs om ze te ondersteunen en later ongeveer eens per twee weken. De slechtziende leerlingen bezoek ik minder vaak: die bezoek ik vier of vijf keer per jaar op school. In de dagelijkse praktijk geef ik als AOB’er in eerste instantie advies aan de leerkrachten van de reguliere school, maar ook aan de ouders, zodat de visueel beperkte leerling dezelfde leermogelijkheden krijgt aangeboden als de rest. Ik vind het belangrijk om de hele omgeving mee te nemen in het begeleidingsproces, maar uiteindelijk gaat het om de begeleiding van de leerling zelf. Dat is het grootste deel en de leukste uitdaging van mijn werk."

Dedicon maakt het mogelijk

“Ik begeleid mijn leerlingen bij veel: ik geef ze bijvoorbeeld brailleles, we gaan samen aan de slag met hulpmiddelen en ik leg heel veel concepten uit. Het concept ‘letters’ bijvoorbeeld, of zoiets als lichaamstaal. Dat zijn zaken die een blinde leerling niet meekrijgt als je ze er niet over vertelt. Hierbij speelt Dedicon met haar schoolmaterialen ook een belangrijke rol: de boeken met didactische aanpassingen bijvoorbeeld, die werken hartstikke goed! Dankzij Dedicon is meedoen mogelijk.”

Nooit uitgeleerd

“Het allerleukste aan mijn werk vind ik het contact met de leerlingen, maar ook met de ouders, grootouders, vriendjes, vriendinnetjes en leraren. Ik vind het leuk om iedereen enthousiast te maken en te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Wat ik ook heel leuk vind, is om steeds weer nieuwe methodes te bedenken om mijn leerlingen nieuwe dingen te kunnen leren, zoals een braillekarakter op de hand te plakken met ronde glitterstickers om zo te voelen. Ook ik raak nooit uitgeleerd.”

“Mijn werk is geslaagd als ik bij leerlingen nieuwsgierigheid kan creëren naar de wereld om hen heen. Dat ze zich openstellen, zich mengen in de maatschappij en nieuwe dingen willen blijven ontdekken.”

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

 

Heb je een vraag over aangepaste schoolboeken bestellen? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 23 september 2019 Laatste update: 3 months geleden