Visuele beperking

Voor iedere leerling een passende oplossing

Of een leerling nu blind of slechtziend is, voor iedere leerling is er een passende oplossing. Van gesproken boeken (DAISY), bestanden voor dyslexiesoftware tot braille, vergrotingen en voelbare tekeningen. Maar ook bladmuziek. En oefenexamens. De educatieve collectie van Dedicon bestaat uit duizenden aangepaste leer- en werkboeken die via Dedicon Educatief worden geleverd aan scholen en leerlingen met een leesbeperking. Onze experts delen graag hun kennis over de mogelijkheden.

ERVARING

Image
Maarten The

Voor Maarten zijn edu-tekstbestanden een uitkomst

Je bent jong, studeert, staat midden in het leven. En dan slaat het noodlot toe; je wordt blind. Hoe pak je dan de draad weer op? En wat is daar voor nodig? Maarten, student Theologie, vertelt over zijn ervaringen.

16.000 schoolboeken in braille

Voor blinde en slechtziende leerlingen zetten wij reguliere schoolboeken om in braille. Zo krijgen zij toegang tot dezelfde lesstof als hun klasgenoten. Wat is braille en hoe zien de lesboeken van Dedicon eruit?

WEBINAR

Image
Lees meer en bekijk het webinar

In school- en studieboeken zitten tegenwoordig steeds meer afbeeldingen zoals grafieken en plaatjes. Die maken we voelbaar. In dit webinar hoor je alle handige oplossingen. 

Door de ogen van

Image
Voorbeeld van tekst zoals iemand met retinopathie de ziet

Leren en studeren met een oogaandoening. Hoe is dat eigenlijk? Bekijk de vijf meest voorkomende oogaandoeningen en welk effect die hebben op het lezen van tekst.

BLOG

Image
twee handen op een pagina met braille

Naar een gepersonaliseerd braille?

Braille blijft onmisbaar, ook in de toekomst. Maar welk braille? Is er straks nog wel een braillestandaard (nodig)? Lees de blog van Dorine in 't Veld

Leesvormen

Leerlingen die blind of slechtziend zijn, zijn geholpen met passende leesvormen. Maar welke past het best? We delen graag onze kennis over de verschillende leesvormen:

Bèta in braille?

Image
een man schrijft een strcutuurformule op een doorzichtig bord

Zelfs voor ons was het even puzzelen, maar het is gelukt. Voor complexe bèta-vakken zijn handige oplossingen bedacht. Dus of je nu wiskunde-B, scheikunde wilt studeren, een visuele beperking beperkt je niet langer. Lees bijvoorbeeld meer over:

Video

Image
Videofragment met Rianne en tekst Schoolboeken in aangepaste vorm

Leren met een visuele beperking? Dan zijn er schoolboeken in aangepaste vorm. Maar welke leest het lekkerst? Rianne maakt je wegwijs.

VRAAG HET DE EXPERT

Image
Dorine in 't Veld

Wil je meer weten over toegankelijke informatie voor leerlingen met een visuele beperking? Onze expert Dorine in 't Veld weet er alles over!

Ook interessant:

Poll

Voelbare tekeningen ...

Keuzen