Anne cum laude geslaagd!

‘Studieboeken zijn straks direct toegankelijk, voor iedereen’

“Ik ben cum laude afgestudeerd voor mijn bachelor. Dit zou mij zonder jullie hulp en de inzet van vrijwillige voorlezers nooit zijn gelukt. Dankzij de aangepaste studieboeken kan ik een studie doen die ik echt leuk vind. Tegen alle verwachtingen in, want mij is dikwijls gezegd dat mij dit niet zou lukken vanwege mijn visuele beperking. Jullie werk is fantastisch!”

Dit enthousiaste bericht werd met veel trots en gejuich bij Dedicon ontvangen. De afzender: Anne, student Archeologie en voormalig lid van Club Orange. 
Anne ziet dubbel en kan geen diepte zien. Ook verloopt de verwerking van beelden naar haar hersenen niet altijd even goed. Enkele jaren geleden interviewden we Anne over haar ervaringen in haar eerste studiejaar. Daarin vertelde ze hoe het is om te studeren met een visuele beperking en hoe ze met aangepaste studieboeken haar weg heeft gevonden. “Voor mijn eerste studiejaar kon ik aan de hand van de boekenlijst productieverzoeken bij Dedicon indienen voor een fotoPDF, A3-vergroting of een gesproken boek, maar in de studiejaren daarna werd dat anders. Toen bestond het overgrote deel vooral uit artikelen die ik vaak op het allerlaatste moment pas kreeg. Te laat om nog een productieverzoek te doen. Gelukkig waren het meestal PDF’s die ik zelf kon laten vergroten. Of ik zette ze met de conversiedienst van Dedicon om naar bestanden in synthetische spraak. Maar het meeste profijt heb ik toch wel van A3-vergrotingen in combinatie met gesproken boeken die door de vrijwilligers van Dedicon zijn ingesproken.”

Portret van Anne

Studenten met dyslexie

Binnen de faculteit ontmoet Anne meer studenten met een beperking. “Dat zijn dan vooral studenten met dyslexie. Net als ik hebben ook zij dikwijls problemen met beperkte energie. Dat is wel iets wat we met elkaar gemeen hebben. Dikwijls verwijs ik hen naar de mogelijkheden die Dedicon biedt, want dat studenten met dyslexie gebruik kunnen maken van de bestaande collectie aangepaste studieboeken is voor hen vaak onbekend.” 
Ondanks de obstakels die Anne dagelijks ondervindt van haar oogaandoening, is ze ambitieus. “Ik ben inmiddels gestart met mijn tweejarige onderzoeksmaster. Dat is de opmaat naar een baan in de academische wereld. Dat is wat ik uiteindelijk graag wil: onderzoek doen aan de universiteit, studenten begeleiden.” 

Toekomstbeeld

Hoe studenten met een visuele beperking over een jaar of tien studeren, daar heeft Anne wel een beeld bij. “Ik hoop dat tegen die tijd studieboeken op voorhand al toegankelijk zijn, zodat iedereen daar gebruik van kan maken, ongeacht wel of geen beperking. Dat van elke studieboek direct al een toegankelijk versie beschikbaar is.”
Anne hopen we dan ook over een paar jaar weer te spreken, wanneer ze geslaagd is voor haar master. Of als ze gaat promoveren. Want daar doet Dedicon het voor; dat iedereen zijn of haar ambities kan waarmaken. Of je nu kan zien of niet!
 

Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste studieboeken? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486