Leren met een visuele beperking

Voor iedere leerling een passende oplossing

Of een leerling nu blind of slechtziend is, voor iedere leerling is er een passende oplossing. Van gesproken boeken (DAISY), bestanden voor software tot braille, vergrotingen en voelbare tekeningen. Maar ook bladmuziek. En oefenexamens. We delen graag onze kennis over de mogelijkheden om succesvol te leren en studeren met een visuele beperking.

Volgend jaar studeren? 6 tips!

Jonge vrouw studeert al zittend op de grond in een bibliotheek

Ga je komend schooljaar naar het mbo, hbo of universiteit? Wat komt er allemaal bij kijken als je gaat studeren en als je blind of slechtziend bent? Het wiel helemaal zelf uitvinden is echt niet nodig! Mireille, Marieke, Tom, Maarten, Anne en Twan gingen jou al voor en geven je zes hele waardevolle tips!

Naar de brugklas?

4 tieners lopen met schoolboeken en tassen op straat

Gaat je kind volgend schooljaar naar de brugklas? Spannend hoor! Natuurlijk heb je een goede boekentas, een agenda en een laptop nodig. Maar het belangrijkste: aangepaste schoolboeken! Dedicon geeft je graag tips voor een goede voorbereiding.

Maak muziek! Leer ukelele spelen

Jongen bespeelt een ukelele

'Maak muziek! Leer ukelele spelen' is een laagdrempelige, complete lesmethode geschreven voor kinderen met een visuele beperking. Samen met Joep en Julia leer je eenvoudig de ukelele te bespelen zonder direct het notenschrift te hoeven leren. 

Toegankelijk lesmateriaal

Docent legt leerlingen lesstof uit

Als leerkracht moet je regelmatig lesmateriaal aanpassen.  Maar hoe organiseer je dat, snel en eenvoudig? We hebben tips voor je op een rijtje gezet die je morgen al kunt inzetten. Daarmee win je tijd én je helpt je leerling snel vooruit!

Welke leesvorm is de juiste?

leraar met kinderen aan een tafel in de klas

Iedere leerling is anders. En iedere leesbeperking is anders. We krijgen dan ook vaak vragen binnen over hoe je tot de juiste keuze komt voor een leesvorm. Het helpt als je weet welke vragen je moet stellen. En eenmaal een leesvorm gekozen: test of het echt werkt!

Mythbusters: Blind en wiskunde

Wiskundige notaties verspreid over de afbeelding

Er zijn misvattingen over het wel of niet kunnen leren/studeren van wiskunde wanneer je blind bent. Hoe leer je grafieken? En hoe met het ruimtelijk inzicht? In dit artikel rekenen we af met deze misvattingen!

OP DE TAST: LEREN MET JE VINGERS

Met de collectie Op de Tast-boeken voor blinde en slechtziende leerlingen kan iedere leerkracht uit de voeten. Maar wat is het? En voor wie zijn de voelbare tekeningen beschikbaar?

Leerling Robin is enthousiast: "Ik kan er veel van leren!"

Vind meer artikelen over leren met een visuele beperking:

112 artikelen
Sorteren op:
  • Tips
    Afbeelding
    hand op een toetsenbord
    Zo maak je Word-bestanden voor brailleleesregel en spraak toegankelijk
    Met deze tips maak jij Word-bestanden – lesmateriaal in dit geval – toegankelijk voor gebruik met brailleleesregel en spraak. Zo kan iedere blinde of slechtziende leerling de informatie lezen die jij wilt delen. En eigenlijk is het helemaal niet moeilijk.
  • Tips
    Afbeelding
    logo Yoleo (hoofd van een ventje met petje op)
    Moeite met lezen? Met Yoleo wordt lezen leuk!
    Hoe maak je lezen leuk voor kinderen die niet van lezen houden? Met het online leesprogramma Yoleo wordt lezen leuk. Van kinderen van 8-12 jaar.
  • Uitleg
    Afbeelding
    tekening met een hoofd waaruit vijf gedachtenwolkjes voortkomen
    Conceptvorming met voelbare tekeningen
    Een beeld vormen met je handen? Voelbare tekeningen helpen leerlingen met een visuele beperking bij het vormen van een mentaal plaatje.
  • Uitleg
    Afbeelding
    artist impression van een tablet met braille
    Braille en nieuwe technologieën
    Welke braille innovaties zijn er op de markt? En welke braille-innovaties kunnen we verwachten? Onze braille-expert heeft ze op een rij gezet.
  • Uitleg
    Afbeelding
    Kind bespeelt een viool en houdt de ogen gesloten.
    Braille muziek: tips, filmpjes en leuke weetjes
    Welk muziekteken moet ik gebruiken? Waar kan ik software en apps vinden om zelf muziek te maken? Of waar vind ik (nog meer) braille bladmuziek? Onze muziekexpert geeft je tips en deelt interessante links voor blinden en slechtzienden die meer uit muziek willen halen.
  • Ervaringen
    Afbeelding
    Anne staat voor een kast en heeft scherven in haar handen
    Schatzoeken met Anne
    Anne is slechtziend en net klaar met het eerste jaar van haar studie Archeologie in Leiden. Hoe gaat dat in de praktijk, studeren met een visuele beperking? En hoe helpen de aangepaste studieboeken van Dedicon daarbij?
  • Ervaringen
    Afbeelding
    Tom van den Belt
    Een leven lang leren: Tom kiest zijn eigen pad
    Tom is docent en slechtziend. Dat is voor hem absoluut geen belemmering om te blijven leren. Door zijn handicap heeft Tom geleerd niet op te geven, maar is hij op zoek naar wat hij nog wel kan.
  • Uitleg
    Afbeelding
    grote papierrollen achter drie brailleprinters
    Wat maakt braillepapier speciaal?
    Het printen van braille vraagt om andere eigenschappen van het papier dan wanneer je iets printen met inkt. Wat maakt braillepapier zo speciaal?
  • Tips
    Afbeelding
    Een man bedient zijn laptop met brailleleesregel en heeft een smartphone in de andere hand
    Sneller werken met je Edu-tekstbestand?
    Werk jij met Edu-tekstbestanden? Dan delen wij de beste tips met jou om sneller te navigeren in je Edu-tekstbestand.
  • Uitleg
    Afbeelding
    Drie verschillende voelboeken
    Voelboeken: op de tast leren lezen
    Voelboeken zijn tastbare voorleesboeken voor blinde of slechtziende kinderen. Een eerste kennismaking met het brailleschrift voor de allerkleinsten.
  • Uitleg
    Afbeelding
    vinger gaat over een brailleleesregel
    Naar een gepersonaliseerd braille?
    Braille blijft onmisbaar, ook in de toekomst. Maar welk braille? Is er straks nog wel een braillestandaard (nodig)? In deze blog werpt braille-expert Dorine in ’t Veld een blik op de toekomst. Met speciale aandacht voor de jongeren.
  • Uitleg
    Afbeelding
    profiel van een hoofd met geluidsgolven die uit de mond komen
    Schermlezers voor iedereen
    Ingebouwde schermlezers. Steeds meer apparaten hebben ze. Een kans voor iedereen om zelf te ervaren hoe leerlingen met een visuele beperking werken.
  • Tips
    Afbeelding
    keramiekwand met hoofden erin geboetseerd
    Koppenstructuur in Word: zo doe je dat
    Zijn jouw opdrachten goed leesbaar voor leerlingen met een visuele beperking en dyslexie? Met een heldere koppenstructuur in je Word-bestand kom je al heel ver! In dit artikel vertellen we je hoe je dat kunt doen.
  • Uitleg
    Afbeelding
    man kijkt video met koptelefoon
    Audiodescriptie, wat is dat eigenlijk?
    Audiodescriptie maakt bewegende beelden toegankelijk voor blinde en slechtziende mensen. En dat geldt natuurlijk ook voor educatieve films en video's voor blinde en slechtziende leerlingen.
  • Uitleg
    Afbeelding
    leerlingen in grote zaal maken examen
    Exameneisen structuurformules
    Doe je als blinde leerling examen in het vak scheikunde? Dan zijn dit de exameneisen (havo/vwo) wat betreft de beheersing van structuurformules.
  • Tips
    Afbeelding
    een pagina met rondjes voor meerkeuzevragen-antwoorden en een potlood
    Aangepaste oefenexamens. Waar vind ik deze?
    Als je een leesbeperking hebt, vraagt het eindexamen extra voorbereiding. Maar waar vind je aangepaste oefenexamens? We hebben het op een rij gezet.
  • Uitleg
    Afbeelding
    Leerling in een klas steekt de hand omhoog
    Wat kun je met welke leesvorm?
    Bij Dedicon zijn aangepaste schoolboeken te bestellen in verschillende vormen. Maar wat zijn de verschillende gebruiksmogelijkheden?