Boeken voor kinderen met een leesbeperking

Vrij lezen. Wat zijn de mogelijkheden?

Briefgeheim, Dolfje Weerwolfje, Sjakie en de chocoladefabriek, De Grijze Jager… Boeken die iedere leerling wel wil lezen, toch? Maar wat nu als leerlingen moeite hebben met lezen? Bijvoorbeeld omdat ze dyslexie hebben, blind of slechtziend zijn. Ook zij moeten toegang hebben tot deze prachtige boeken. Wat zijn de mogelijkheden?

Kijk bijvoorbeeld eens op Superboek.nl. Hier vind je de leukste kinder- en jeugdboeken van 0 tot 18 jaar in gesproken vorm, braille of in jumboletters.

Lezen met je ogen, oren of op de tast

Gesproken boeken

Op Superboek.nl vind je 9.000 gesproken boeken. Deze boeken zijn speciaal gemaakt voor kinderen met dyslexie of een visuele beperking. Die gesproken boeken kun je streamen via de website of op een smartphone met de gratis of de gratis Passend Lezen-app. Of lezen met een DAISY-cd; daarvoor is een Daisyspeler nodig. Vinden leerlingen het fijn om tegelijk te lezen en luisteren? Kijk dan eens bij Karaokelezen.

Jumboletter-boeken

Jumboletter-boeken (met lettergrootte .24) zijn er ook. In de collectie zitten meer dan 130 populaire jeugdboeken, geschikt vanaf 6 tot 14 jaar, van schrijvers als Roald Dahl, Paul van Loon, Jacques Vriens en Carry Slee. Jumboletter-boeken zijn gedrukt op A4-formaat, hebben grote letters en extra ruimte tussen de regels. 

JumboLetter boeken

Braille boeken

Leest je leerling in braille? Dan zijn er voor jou ook veel boeken beschikbaar: ruim 2.000 stuks!  Voor leerlingen die lezen voor hun leeslijst, is er een apart menu binnen Superboek. Daar vind je per schooltype titels die op veel leeslijsten voorkomen.

Hoe kun je gebruik maken van Superboek.nl? 

Superboek.nl is een initiatief van Passend Lezen. Ben je al lid? Dan kun je inloggen met je account. Anders moet je je eerst nog inschrijven. Superboek.nl is voor kinderen en jongeren tot ongeveer 18 jaar. En tot je 18e kun je de boeken gratis lezen. DAISY-cd’s, jumboletter- en brailleboeken worden thuisgestuurd, streams kun je luisteren op de website of op je app.  

Elektronische boeken

Eind 2020 is de collectie van de dienst EBOOKXL overgegaan naar de Bibliotheekservice Passend Lezen. Deze collectie heet nu Elektronische boeken. De dienst heeft inmiddels een uitgebreide collectie van bijna 500 boeken. Elektronische boeken zijn digitale boeken gecombineerd met een elektronische stem van je device, die het verhaal voorleest. De Elektronische boeken kun je alleen via de Dolphin EasyReader app op je smartphone of tablet lezen. Via de instellingen in de Dolphin EasyReader app kun je zelf aanpassingen doen, bijvoorbeeld de afspeelsnelheid en de lettergrootte. Maak je gebruik van een brailleleesregel die geschikt is voor het gebruik met je smartphone of tablet? Dan kun je de Elektronische boeken ook vanuit de Dolphin EasyReader gemakkelijk lezen met je leesregel.

Meer weten? Ga voor meer informatie naar www.passendlezen.nl/elektronischeboeken

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste leesboeken? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 18 december 2022 Laatste update: 5 months geleden