Het ontstaan van braille bladmuziek

De ontwikkeling van een standaard

Braille bladmuziek kent een lange geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw. Het werd ontwikkeld door de bekende Fransoos genaamd Louis Braille, die zelf blind was. Door de jaren heen ontstond er een standaard voor het braille muziekschrift.

In 1824, op 15-jarige leeftijd, ontwikkelde Braille een revolutionair systeem om blinde mensen in staat te stellen te lezen en te schrijven. Hij bouwde voort op het "nachtschrift" dat eerder was ontwikkeld door Charles Barbier, een legerkapitein. Dit schrift kon in het donker en met de vingers worden gelezen. Braille verfijnde het systeem en creëerde een eenvoudigere en effectievere methode die we tegenwoordig kennen als het brailleschrift.

Na het succes van het brailleschrift voor tekst, besefte Braille dat hetzelfde principe kon worden toegepast op muzieknotatie. In 1829 ontwikkelde hij braille bladmuziek, waarbij hij een eigen notatiesysteem creëerde voor muzikale noten, ritmes en andere muzikale elementen. Het braille bladmuzieksysteem was gebaseerd op het zes-punts brailleschrift, waarbij elke combinatie van punten een specifieke muzikale notatie vertegenwoordigde.

Braille bladmuziek bood blinden en slechtzienden de mogelijkheid om muziek te lezen, interpreteren en uit te voeren. Het maakte het mogelijk voor blinde muzikanten om deel te nemen aan en te genieten van de muzikale wereld.

In de loop der jaren is braille bladmuziek verder ontwikkeld en verfijnd. Er zijn inmiddels internationale standaarden vastgesteld om de consistentie van braille bladmuziek te waarborgen, waardoor het wereldwijd toegankelijk is geworden voor blinde muzikanten.

Tegenwoordig wordt braille bladmuziek nog steeds gebruikt en gewaardeerd door blinde en slechtziende muzikanten over de hele wereld. Het heeft een blijvende impact gehad op de inclusiviteit en toegankelijkheid van de muziekwereld, waardoor mensen met een visuele beperking de mogelijkheid hebben om hun muzikale talenten te ontwikkelen en te delen met anderen. Dedicon draagt hier aan bij door bestaande bladmuziek om te zetten in braille.

De ontwikkeling van de standaard gaat verder dan boven beschreven. Wil je de hele ontwikkeling van de standaard voor het braille muziekschrift lezen? Expert Geert Maessen beschreef de geschiedenis rondom zeven belangrijke jaartallen: De ontwikkeling van de standaard voor het braille muziekschrift

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepaste bladmuziek bestellen? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 31 mei 2023 Laatste update: 10 months geleden