Gesproken bladmuziek

Meer dan een gezongen muziekstuk

Bladmuziek (of notenschrift) leren. Voor wie blind of slechtziend is kan hiervoor gebruik maken van braille bladmuziek, geprint of digitaal. Maar als het leren van braille bladmuziek net een brug te ver is, dan is er ook een andere manier: gesproken bladmuziek.

Je zou het misschien verwachten, maar gesproken bladmuziek is iets anders dan een gezongen muziekstuk. In geval van gesproken bladmuziek hoor je een combinatie van voorgespeelde muziekfragmenten en het notenschrift voorgelezen door een menselijke (soms ook een synthetische) stem. Ofwel, een voorgelezen versie van de gedrukte partituur.

De structuur

Gesproken bladmuziek heeft altijd een vaste structuur. Eerst wordt het muziekstuk in zijn geheel voorgespeeld. Daarna wordt het opgedeeld in korte muziekfragmenten die worden voorgespeeld, gevolgd door het voorlezen van het bijbehorende notenschrift. Daarbij wordt alle informatie uit het gedrukte muziekboek voorgelezen. 

Het beheersen van het notenschrift is een voorwaarde om gesproken bladmuziek te kunnen gebruiken. De meeste mensen kunnen met een basiskennis van het notenschrift vrij gemakkelijk leren omgaan met gesproken bladmuziek.

Muziek en DAISY

De collectie gesproken bladmuziek van Dedicon bevat de DAISY-structuur. Dit maakt het eenvoudig om bepaalde fragmenten op te zoeken en om bladwijzers te plaatsen bij de fragmenten die je nog eens wilt oefenen. DAISY-producten kun je afspelen op een DAISY-speler, op een computer met (gratis) DAISY-software (bijvoorbeeld AMIS) of met de DAISY-app LEX voor jouw smartphone of tablet. 

Gesproken bladmuziek die ouder is dan 1 juli 2002, is gekopieerd van oude cassette-opnamen. Deze producten hebben nog weinig navigatiemogelijkheden. Je kunt de zoekfunctie verbeteren door zelf bladwijzers aan te brengen.
 

De collectie bladmuziek bij Dedicon

 • Braille bladmuziek
  Grotendeels klassieke werken in braille voor piano, blokfluit en gitaar. Daarnaast is er een kleine verzameling populaire werken in braille. Bekijk de collectie.
   
 • Bladmuziek in vergrote vorm 
  Hiervan heeft Dedicon slechts enkele exemplaren in collectie. Lees ook het artikel om zelf thuis bladmuziek te vergroten.
   
 • Gesproken bladmuziek 
  Deze collectie bevat met name klassieke werken, vooral voor piano, gitaar, orgel en zang, zowel voor beginners als gevorderden.


Externe helpdesk braille bladmuziek

Heb je hele praktische vragen over braille bladmuziek? Vraag het de externe Helpdesk Braillemuziek! Mail je vraag naar: Helpdesk Braillemuziek.

 

Proefexemplaren opvragen?

Van vergrote bladmuziek en gesproken bladmuziek zijn proefexemplaren beschikbaar. Deze kunnen via onze klantenservice worden besteld.

 • Vergroting A4: ‘Dona nobis pacem’  van Jan D.
 • Vergroting A3: ‘Kinderszenen’  van Robert Schumann
 • Gesproken: Debussy’s ‘Pour le Piano’ (voor gevorderden)
Afbeelding
klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over braille bladmuziek? Onze klantenservice helpt je graag verder! T: 0486 486 486