Braille bladmuziek leren?

Dedicon geeft je een aantal tips

Muziekonderwijs heeft de laatste jaren minder prioriteit gekregen in het onderwijs. Voor jongeren is het dan ook een uitzondering als ze op school het muziekschrift leren. Dat geldt natuurlijk ook voor blinde leerlingen. Gelukkig kunnen leerlingen ook in hun vrije tijd toegang krijgen tot aangepaste muziekvormen. Lees hier meer over het (aan)leren van braille bladmuziek.

Werk je als docent op een muziekschool dan hoort het onderwijzen van het muziekschrift natuurlijk wel tot de gangbare onderdelen van muziekonderwijs. Maar om je leerlingen braille bladmuziek te onderwijzen, dat is wel even iets anders! Of toch niet? Is het aanleren van braille bladmuziek moeilijk? En hoe begin je? 

Who is Afraid of Braille Music?

Als antwoord op die vraag brachten William McCann en Richard Taesch in 2003 'Who is Afraid of Braille Music?' uit. Een korte introductie en handboek voor iedereen die op eenvoudige wijze de eerste beginselen van braille bladmuziek wil leren. Dedicon heeft 'Who is Afraid of Braille Music?' vertaald en bewerkt. Het is verkrijgbaar als 'Wie is er bang voor braille bladmuziek?'. Bert van den Brink, Ambulant Onderwijskundig Begeleiders, diverse blinde jongeren en professionals hebben belangrijke tips en aanvullingen ingebracht.

Daardoor is een praktisch en no-nonsense handboek gemaakt voor Nederlandse docenten en leerlingen. 

Een stapje verder met braille bladmuziek?

Ben je al toe aan meer uitdaging? Het Basisboek Braille Bladmuziek sluit goed aan op Wie is er bang voor braille bladmuziek? Handig als je de eerste kennismaking onder de knie hebt en verder wilt met het braille muziekschrift. Dit Basisboek is een herziene vertaling van 'How to read braille music: an introduction' van de Amerikaanse autoriteit (1926-2011).

Lesmateriaal downloaden

We hebben beide boeken als gratis download beschikbaar in Word (voor digitaal gebruik) en in PDF (voor print). Wil je ze downloaden, let er dan wel op dat er copyright op zit (zie kader).

Wie is er bang voor braille bladmuziek? 

Basisboek Braille Bladmuziek

Braille bladmuziek is opgenomen als Unicode in de Wordversie. Hierdoor wordt het correct weergegeven op elke brailleleesregel, ongeacht welke brailletabel is geïnstalleerd.

Copyright en hergebruik

Deze uitgaven mogen gratis worden verspreid, maar je mag daarbij niets veranderen zonder onze uitdrukkelijke toestemming. Neem contact met ons op via klantenservice@dedicon.nl voor het vragen van toestemming of om ons op de hoogte te brengen van (her)gebruik van deze documenten. Dedicon kan geen verantwoordelijkheid nemen voor de correctheid van in omloop zijnde gedownloade of geprinte versies.

De collectie bladmuziek bij Dedicon

  • Bladmuziek in vergrote vorm 
    Hiervan heeft Dedicon enkele exemplaren in de collectie. Lees ook het artikel om zelf thuis bladmuziek te vergroten.
     
  • Gesproken bladmuziek 
    Deze collectie bevat met name klassieke werken, vooral voor piano, gitaar, orgel en zang, zowel voor beginners als gevorderden.

Bestellen
Alle aangepaste leesvormen van bladmuziek zijn te bestellen via onze webshop

Proefexemplaren bestellen

Van vergrote bladmuziek en gesproken bladmuziek zijn proefexemplaren beschikbaar. Deze kunnen via onze klantenservice worden besteld.

Vergroting A4: ‘Dona nobis pacem’ van Jan D.
Vergroting A3: ‘Kinderszenen’  van Robert Schumann
Gesproken: Debussy’s ‘Pour le Piano’ (voor gevorderden)

Meer weten over muziek?