Muziek voelbaar voor blinden

Muziekschrift 'zienden' vertaald in reliëf

Blinde lezers hebben vaak geen idee hoe muziekschrift voor zienden eruit ziet. Maar ze zijn daar vaak wel benieuwd naar. Kennis van hoe geprint muziekschrift eruit ziet maakt de communicatie tussen ziende en blinde muziekbeoefenaren vaak makkelijker. Daarom hebben we materialen samengesteld waarin de meest gebruikelijke visuele muziektekens voelbaar zijn gemaakt.

Ben je zelf niet zo goed thuis in het muziekschrift, of wil je de tekens uitleggen aan beginnende leerlingen? Dedicon heeft een aantal boeken met voelbare tekeningen gemaakt:

Voelbare gitaarakkoorden

Ben je een beginnende gitaarspeler? En wil je een overzicht van veel voorkomende gitaarakkoorden? In onze collectie vind je een speciale uitgave Voelbare gitaarakkoorden! Zo leer je met behulp van voelbare tekeningen de plaats van de akkoorden op je gitaar.

Op de Tast: Bladmuziek lezen

Op de tekeningen in deze Op de Tast kun je voelen hoe bladmuziek in zwartschrift eruitziet. In de uitleg wordt het verband gelegd met bladmuziek in braille. Je maakt kennis met notenbalken, muzieknoten, sleutels en andere veelvoorkomende tekens. Het is ook heel geschikt om samen met je muziekleraar door te nemen!

Reliëfband muziek

In deze tekeningenband staat een korte begeleidende tekst in braille. Voor ziende begeleiders die geen braille kennen, is dezelfde tekst in grijs schrift toegevoegd. De brailletekens die niet verklaard worden, zijn muziekschrift. Uitleg hierover staat in het downloadbare PDF-bestand met toelichtingen per pagina.

Inkijkexemplaren downloaden

Je kunt het boek met voelbare tekeningen downloaden om hem in te zien. Als je beschikt over een ‘zwelmachine’ kun je de download zelf printen en zwellen. Zo niet, dan kun je het boek met voelbare tekeningen bestellen in de webwinkel van Dedicon Educatief. 

 

Afbeelding
Klantenservice Dedicon

We helpen je graag verder!

Heb je een vraag over aangepast lesmateriaal voor muziek ? Onze klantenservice helpt je graag verder!
T: 0486 486 486

Publicatiedatum: 18 november 2019 Laatste update: 10 months geleden